Index Vakbarát Hírportál

A pedagógusok nagy sikernek tartják, hogy megszűnik a kötelező oltás

2022. március 3., csütörtök 12:22

„A kötelező oltásról szóló rendelet eltörlése is a sztrájkköveteléseink része volt, így nagy sikernek tartjuk, hogy ebben a kérdésben változtatott a kormány korábbi álláspontján” – így reagált az Indexnek Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja arra a hírre, hogy a szociális és az egészségügyi területet leszámítva a munkáltató többé nem teheti kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást, ami azt jelenti, hogy a jövőben az állami iskolák is foglalkoztathatnak oltatlan tanárokat.

Mint ismert, január óta csak azok dolgozhattak az állami oktatásban, akik már felvették a koronavírus elleni védőoltást, vagy felmentést kaptak az alól orvosi igazolás, esetleg miniszteri mentesítés formájában. A kormány ezt a kérdést most felülvizsgálta, más járványügyi lazítások mellett Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón bejelentette:

a munkáltatók már nem írhatnak elő kötelező oltást, kivéve a szociális és egészségügyi dolgozók esetében.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésünkre megerősítette: ez egyben azt is jelenti, hogy a korábbiakkal ellentétben ezentúl az oltatlan pedagógusok is dolgozhatnak állami iskolákban.

A pedagógus-szakszervezetek szerint ennek a kérdésnek a felülvizsgálata kulcsfontosságú volt a jelenlegi háborús helyzetben, ugyanis az oktatási rendszernek humanitárius és jogszabályi kötelezettsége, hogy az ideérkező gyerekeket ellássa, miközben a jelenlegi pedagóguslétszámmal a jelenlegi tanulók ellátása is komoly kihívást jelent, a kötelező oltás felülvizsgálata nélkül a következő hetekben pedig újabb tanárok estek volna ki a rendszerből. 

A kötelező oltásról szóló rendelet eltörlése is a sztrájkköveteléseink része volt, így nagy sikernek tartjuk, hogy ebben a kérdésben változtatott a kormány korábbi álláspontján

– reagált a friss fejleményekre az Indexnek Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja.

Mint arról korábban beszámoltunk, az elmúlt hónapokban a tanárok több demonstrációt is tartottak a kötelező oltás miatt, legutóbb például szombaton gyűltek össze a pedagógusok Budapesten, az erről szóló cikkünket itt olvashatja.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón más járványügyi lazításokat is bejelentett, ezek alapján az idősotthonokat és a kórházakat leszámítva hétfőtől megszűnik a maszkviselési kötelezettség, és a védettségi igazolványra vonatkozó szabályozást is kivezetik.

Az Index a mai tájékoztatót percről percre követi, az erről szóló tudósításunkat itt olvashatja. 

(Borítókép: Vas Istvánné szakápoló beolt egy pedagógust a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcina első adagjával a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. április 8-án. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok