Index Vakbarát Hírportál

Kövér László: A konfliktus nem fog megszűnni belátható időn belül

2022. március 3., csütörtök 10:53

Az orosz–ukrán háborúnak csak vesztesei lesznek – nyilatkozta Kövér László házelnök az Észak-Magyarország című lapnak, amelyben arról is beszélt, hogy Márki-Zay Péter „Gyurcsány trójai falova”, és kormányváltás esetén visszatérne az „erőszakos és megszorító gyurcsányi politika”.

A házelnök az ukrajnai háborús helyzetet úgy értékelte: amellett, hogy – mint a háborúkban általában – ártatlan emberek élete veszik el vagy megy tönkre, azért is tragikus ez a konfliktus, mert „két testvérnép csap össze”. Véleménye szerint nemcsak az ukránok veszítenek, de a kialakult helyzetben Oroszország sem nyer, hiszen olyan szankciókkal szembesül, amelyek biztosan nem válnak az orosz gazdaság és az orosz emberek életszínvonalának a javára. Vesztese a krízisnek Európa, főleg Közép-Európa – tette hozzá a házelnök, aki úgy látja,

a szomszédban zajló konfliktus nem fog megszűnni belátható időn belül.

Kövér László szerint ez azt is jelenti, hogy Európa és Oroszország között a bizalomépítést a történelemben már régen tapasztalt mélypontról kell majd egyszer újrakezdeni. Ezt az európai gazdasági és biztonsági érdekek szempontjából drámai fejleménynek nevezte.

A Fidesz országos választmányának elnöke a közelgő országgyűlési választások tétjét úgy fogalmazta meg: vagy az elmúlt évtizedben a magyar emberek munkája révén elért eredményekre támaszkodva tovább tud fejlődni az ország, vagy visszatér „a külső erőket gátlástalanul kiszolgáló, a magyar nép érdekeit figyelmen kívül hagyó, az embereket megnyomorító baloldali vezetés”.

Az elmúlt négy év parlamenti és kormányzati munkáját Kövér László úgy értékelte: a kormányoldal büszke lehet, mert nincs olyan terület, ágazat – a közbiztonságtól az egészségügyön át a foglalkoztatásig –, ahol legalább részsikereket ne lehetne felmutatni. A pedagógusok és a rendvédelmi dolgozók béremelésére utalva hozzátette: mindig vannak újabb kihívások, amelyeket meg kell válaszolni, és van jogos igényekből fakadó elégedetlenség is, amit majd a következő időszakban kell orvosolni.

Rovatok