Index Vakbarát Hírportál

Tonnás segítség Beregszásznak

2022. március 3., csütörtök 18:16

Rendben célba ért a Magyar Vöröskereszt egytonnás segélyszállítmánya Beregszászra, az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Megyei Szervezetéhez. A kiosztható csomagokba elsősorban tartós élelmiszer (liszt, cukor, étolaj, rizs stb.) került, amivel a lakosság ellátását helyben tudja segíteni a szervezet.

A Kárpátaljai Vöröskereszt Szervezetével a szakmai mellett évek óta baráti viszonyt is ápol a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete. A most eljuttatott élelmiszerszállítmány hatékony támogatást jelent a jelenlegi helyzetben.

A háború kitörése óta a Magyar Vöröskereszt a határmenti önkormányzatok által fenntartott befogadóhelyek működését segíti. A szervezet tábori ágyakat, pokrócokat, egyszerhasználatos lepedőket, valamint felület- és kézfertőtlenítőket juttatott a keleti országrészben kijelölt befogadóközpontokba. Az az élelmezés mellett  tájékoztatással, elsősegélynyújtással és pszichoszociális segítségnyújtással, és

keresőszolgálattal támogatja a menekülteket.

A szervezet elsősorban két nagy határmenti városra, Záhonyra és Lónyára összpontosította jelenlétét, de a beregsurányi és a tiszabecsi határátkelőnél is részt vesznek a menekültek fogadásában, illetve Uszkán és a Barabás határátkelőhelyen ideiglenes menedékházat állítottak fel.

A határmenti települések mellett Budapesten is segítik az Ukrajnából érkezőket, elsősorban a Nyugati pályaudvaron fogadják őket ennivalóval, meleg itallal, valamint tájékoztatással szolgálnak a tovább utazóknak és a szálláshely-keresőknek. A mai segélyszállítmányt, várhatóan egy újabb 24 tonnás szállítmány fogja követni az ottmaradók ellátásának biztosítására.

Megmozdul  az ország

Nemcsak a Vöröskereszt segíti a háború sújtotta területről menekülőket a határ mindkét oldalán. A Kétfarkú kutyapárt HELPsátorban biztosít szoptatási-pelenkázási lehetőséget, míg más intézmények a kapuikat nyitották meg a rászorulók részére. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a debreceni Aranybika szabad szobáit is megnyitja a kárpátaljai menekülteknek.

Az Index korábban beszámolt róla, hogy február 24-én a Magyar Vöröskereszt és a Magyarországi Református Egyház külön-külön adománygyűjtést hirdetett az ukrán polgárok javára. Ugyanezen a napon a Migration Aid civil szervezet felhívást tett közzé, melyben – megelőző jelleggel – civil segítőket keresett Magyarország ukrajnai határának térségében. Másnap a Debreceni Egyetem (DE) valamennyi üres kollégiumi férőhelyét (akkor ez 250 volt) felajánlotta a Kárpátaljáról érkező hallgatók, oktatók és más menekültek elszállásolására. 

Szombat óta hívható a 1357-es nemzeti segélyvonal, amelynek hívásával 500 forinttal lehet támogatni a Híd Kárpátaljáért összefogást – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében.

Az Összefogás Ukrajnáért Facebook-csoport néhány nap alatt elérte a csaknem hatvanezres tagságot, itt segítséget nyújthatnak és kérhetnek az emberek. A Segítségnyújtás (Ukrajna, Kárpátalja) csoportban is segítséget kínálnak fel, sokan szállást, mások fuvarozást, vagy ingatlanjaikat teszik elérhetővé.

(Borítókép: Magyar Vöröskereszt)

Rovatok