Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli engedéllyel szállhatott le egy orosz légitársaság gépe Budapesten

2022. március 4., péntek 13:12

Az Európai Unió kitiltotta a tagállamok légteréből az orosz légitársaságok gépeit, Ferihegyen mégis feltűnt az Aeroflot Airbus A321-ese, de van magyarázat.

Az orosz haderő február 24-én indított támadást Ukrajna ellen, az Európai Unió ezután több szankciót is bevezetett Oroszország ellen. Az egyik ilyen a légi közlekedésre vonatkozott, az uniós tagállamok kitiltották légterükből az orosz légitársaságok gépeit. Az orosz tiltás miatt az európai járatok sem landolhatnak Oroszországban.

Ugyanakkor a FlightRadar adatai szerint az Aeroflot Airbus A321-ese a moszkvai Seremetyjevo repülőtérről indulva, a fehérorosz, lengyel és szlovák légtéren keresztül repülve Budapesten landolt.

Az Aeroflot rendkívüli engedéllyel repatriációs járatokat indított március 4-én Budapestre és a ciprusi Lárnakára – írja az Airportal a cég közleményére hivatkozva.

A gépre Moszkva irányába kizárólag azok az orosz állampolgárok szállhatnak fel, akiknek olyan retúrjegyük van bármelyik orosz légitársaság járatára, aminek Európába tartó szakaszát már felhasználták.

A EU által elrendelt tiltás kivételei közé tartoznak a speciális, eseti engedélyekkel rendelkező, humanitárius vagy repatriációs járatok is, ezért indíthatott gépet uniós területre az Aeroflot.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, pénteki percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Wikipedia)

Rovatok