Index Vakbarát Hírportál

Indul a Nyugati pályaudvar tervpályázatainak értékelése

2022. március 4., péntek 17:10

A beruházás nyomán a következő években 23,5 hektár, vagyis csaknem két városmajornyi közterület szabadul fel és nyer teljesen új funkciót.

Megkezdődik a Nyugati pályaudvar és környezetének megújítására kiírt tervpályázat második fordulójába bejutott tizenkét pályamű szakmai értékelése – közölte a Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára közösségi oldalán. A kétfordulós, nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázatot még 2021 októberében írták ki.

A második fordulóba tizenkét olyan építész-mérnök csapat jutott be, amely Európa nagy, történelmi pályaudvarainak megújításában is komoly tapasztalattal rendelkezik.

A pályázatok elbírálása természetesen végig anonim módon történik majd, kizárólag az építészeti gondolatokat vizsgáljuk, és csak a rangsorolás után derül ki, hogy ki lesz a Nyugati pályaudvart és környékét megújító győztes tervezőcsapat

– írta Fürjes Balázs, majd közölte: a nyilvános eredményhirdetés március 26-án lesz.

A tervezett beruházás nyomán a következő években 23,5 hektár, vagyis csaknem két városmajornyi közterület szabadul fel és nyer teljesen új funkciót. A helyén új közpark, minőségi zöldterületek és középületek jönnek létre, a Nyugati pedig egy modern, XXI. századi pályaudvarként újul meg, a föld alatt hatvágányos mélyállomással, amelynek köszönhetően Budapest a korábbinál jóval több vonatot tud majd fogadni.

Rovatok