Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Ez a krízisnek még csak az eleje; a baloldal a háború oldalán áll

2022. március 4., péntek 07:41 | aznap frissítve

A kormányfő az orosz–ukrán háborúról, a menekültek megsegítéséről, a szankciókról, a választási kampányról és a járványügyi intézkedések visszavonásáról is beszélt a Kossuth rádió reggeli műsorában adott interjúban.

Amit eddig látunk, ez a krízisnek még csak az eleje – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az orosz–ukrán háborúról a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában. Eddig több mint 140 ezren érkeztek Magyarországra a háború sújtotta Ukrajnából, és a kormányfő arra számít, hogy ennél többen is fognak jönni.

Röviden azt tudom mondani, hogy ezeknek az embereknek Magyarország a menedék – jelentette ki a kormányfő, aki tegnap a határon tájékozódott a helyzetről. Hozzátette: a kormánynak számos teendője van, így a nemzetbiztonsági és a határvédelem terén, de humanitárius feladatok is hárulnak rá.

Úgy látja, hogy még korai statisztikákról beszélni, egyelőre nem lehet mérleget vonni. A határon folytatott beszélgetések alapján azt állapította meg, hogy a menekültek 70-80 százaléka továbbmegy, nem marad Magyarországon, sokakat várnak a hozzátartozóik.

Az ide érkezett menekülteknek azt tudja felajánlani a kormány, amit a magyaroknak is, így három hónapig tudnak segítséget adni – ismertette Orbán Viktor. Hozzátette: azoknak, akik Magyarországra jönnek, és huzamosabb ideig maradnak itt, egy idő után el kell indulniuk a saját útjukon. Ennek elősegítésére a kormány megkezdte az egyeztetéseket a munkaadókkal.

Magyarország a békében érdekelt

A kormányfő arról, hogy az Európai Uniótól számíthat-e támogatásra a humanitárius krízis kezelésében, azt mondta: nem lehet tudni, mikor adnak pénzt Brüsszelben a menekültek megsegítésére. Hagyjuk ezt inkább, oldjuk meg mi ezt a problémát – fogalmazott Orbán Viktor, aki úgy látja, hogy a visegrádi országokkal közösen hatékonyabb menekültpolitikát lehet kialakítani, mint az EU-val.

A miniszterelnök ezúttal is hangsúlyozta, hogy Magyarország a békében érdekelt, az ukrajnai támadás előtt is arról beszéltek, hogy békére van szükség. Úgy látja, hogy a háború kárvallottjai mi leszünk, mivel ide fognak érkezni a háború elől menekülők. Ugyanakkor leszögezte: nem Magyarország feladata a világpolitika megoldása, mert „az a zakó nem a mi méretünkre van szabva”.

A kormányfő méltatta a magyar haderőfejlesztési programot, amelynek jelentőségét abban látja, hogy „ha valaki nem rendelkezik saját erővel, annak nem lesznek szövetségesei”. Betonszilárdságú biztonságunk van – jelentette ki Orbán Viktor, ugyanakkor hozzáfűzte: egy veszély van, ha a saját butaságunkból belesodródunk a háborúba, nincs az a NATO, amely megvédene minket.

ha nincs saját erőd, akkor nincs szövetségesed se, mert senki nem fogja az életét kockáztatni, és a pénzét feláldozni azért, hogy téged megvédjen, miközben te nem készültél fel arra, hogy megvédd magad

- fogalmazott Orbán Viktor.

Stratégiai nyugalom

A miniszterelnök szerint politikailag és érzelmileg is nehéz helyzetben vagyunk, mindenki zaklatott a háború következményei miatt. Újfent stratégiai nyugalomra intett: nem szabad kellő megfontolás nélkül döntéseket hozni, mert abból baj lesz. Úgy látja, hogy a baloldal a háború oldalán áll, akkor is, ha nem tudja, de ezeknek a javaslatoknak ellen kell állni, észnél kell lenni, nem lehet összevissza beszélni – mondta a kormányfő. Ezzel indokolta azt a döntést, hogy nem járulnak hozzá fegyverek Ukrajnába szállításához Magyarországon keresztül.

Orbán Viktor hangsúlyozta: ha a választási kampányban háború van, akkor a béke és a biztonság a legfontosabb, vagyis a nemzeti érdek. Azt nevezte a választásban a legfontosabbnak, hogy az ország megtalálja a legalkalmasabb felelős vezetőt, de annak érdekében, hogy egy politikai erő megszerezze a hatalmat, szerinte nem szabad kockára tenni az ország biztonságát, mert ez pont a választás lényegével lenne ellentétes.

Szankciók, infláció, járvány

Az orosz–ukrán háború miatt életbe léptetett szankciós politikát úgy jellemezte, hogy az egység a legfontosabb ebben a helyzetben. A szankciók árát azonban rövid távon meg fogjuk fizetni – fűzte hozzá, példaként hozva fel a Sberbank bedőlését, amelynek vesztesége, az ott elment pénz hiányozni fog a magyar gazdaságból.

A miniszterelnök kitért az energiaárakra is, amelyek szintén emelkednek majd a büntetőintézkedések miatt. Aláhúzta: védeni kell a magyar családokat a rezsicsökkentéssel, és ez a pénzügyminiszter feladata. Az infláció kezelésében a jegybank és a kormány összefogását emelte ki a kormányfő, de az áremelkedéssel kapcsolatban még nem lehet látni a hatásokat, mert azt sem lehet tudni, mikor ér véget a háború.

A koronavírus-járványról is beszélt Orbán Viktor. Legyőztük az ötödik hullámot, de eddig négyszer kapott új erőre a vírus – emlékeztetett. Visszatérünk valahogy a járvány előtti egészségügyi állapotokhoz, és figyelik, hogy lesz-e következő hullám – közölte a miniszterelnök, hozzátéve: de dologtalan nem lesz a kormány a következő hetekben sem.

(Borítókép: Orbán Viktor a Kossuth rádióban 2022. január 28-án. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok