Index Vakbarát Hírportál

Kevés holmival, sokkos állapotban érkeznek a menekültek Magyarországra

2022. március 7., hétfő 08:00

Február 24-e óta több mint 100 ezer ukrán menekült érkezett Magyarországra, akik közül több mint 1300 embert helyeztek el állami segítséggel. A kormányzat humanitárius tanácsot hozott létre az ukrajnai menekültek számára, hogy még összehangoltabbá és szervezettebbé tegye a kormányzati szereplők és a nagy karitatív szervezetek munkáját. A legtöbb szervezet tartós élelmiszerrel, szállással, orvosi ellátással segít. A Kibeszélő legújabb adásában Horváth Viktóriával, a Migration Aid szóvivőjével beszélgettünk.

„Van aki mosolyog, őszintén mosolyog és örül és meg tudja köszönni a segítséget. Van viszont, aki sodródik az árral és szerintem sokkos állapotban van. Nem tudja, hogy mi történik vele, és beszélni sem nagyon szeretne, csak maximum elenged egy mosolyt” – naponta tapasztalja mindezt a a Migration Aid szóvivője, Horváth Viktória és mindazok, akik a határokon, a vasútállomásokon vagy a menekültek befogadására kialakított szállásokon dolgoznak önkéntesként.

Legfeljebb egy hétre elegendő ruhával érkeznek a menekültek, aki gyerekkel jön, még ennyit sem hoz, csak ami a gyerekeknek szükséges. A menekültek ellátását, a segélyszervezetek és az önkéntesek tevékenységét jártuk körbe az e heti Kibeszélőben. 

Kevés holmival, sokkos állapotban érkeznek a menekültek Magyarországra

Elindítottunk egy mobil kommandót a vonatokon, olyan önkéntes csapatokat, akik a vonaton le tudják szervezni a Nyugatiig már a szállásokat. Fantasztikusan működik, mert mire a családok megérkeznek a nyugatiba, már várja őket valaki.

A műsorban tovább szó lesz arról is,

A teljes videót a fenti lejátszóra kattintva nézhetik meg, a beszélgetés podcastverzióját pedig alább érhetik el:

Nagyon sok segélyszervezet segíti az Ukrajnából érkező menekültek ellátását. Erről szóló összefoglalónkat itt olvashatják. 

(Borítókép: Horváth Viktória. Fotó: Gerencsér Tamás / Index)

Rovatok