Index Vakbarát Hírportál

Az ügyészség szerint 250 millió forint kenőpénzt vehetett át az MSZP-s Tóth Csaba

2022. március 7., hétfő 18:01

Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja az Országgyűlés mentelmi bizottsága egy március 7-i határozat szerint.

A Központi Nyomozó Főügyészség még február 25-én közölte, hogy Polt Péter legfőbb ügyész a befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Tóth Csaba országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

A Központi Nyomozó Főügyészség korábbi tájékoztatása szerint a folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel, hogy az MSZP-s Tóth Csaba 2016-ban Horváth Csabával – a XIV. kerület jelenlegi polgármesterével, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – Zuglóban a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére keresett gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt. Az ügyészségi közleményben azt írták: Tóth Csaba cselekménye vesztegetés látszatát keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette megalapozott gyanúját kelti.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága március 7-i határozatában az is benne van, hogy a parkolóautomaták beszerzéséből és üzembe helyezéséből várható bevételből Tóth Csaba – saját maga és Horváth Csaba részére – 31 250 000 forint jogtalan előnyt kért és vett át az alábbiak szerint:

Továbbá az is olvasható a határozatban, hogy 2017 őszétől 2019 őszéig havonta 10-15 millió forintot, összesen legalább 250 millió forint készpénzt vett át Tóth Csaba Budapesten a lakásához tartozó, a társasház közös helyiségét képező tárgyalóteremben.

A mentelmi bizottság az ügyet március 7-i ülésén megtárgyalta. Tóth Csaba a bizottság ülésén megjelent, és előadta, hogy a legfőbb ügyészi indítványban leírtak teljesen megalapozatlanok, nem követett el semmilyen bűncselekményt, és ő maga kéri mentelmi jogának felfüggesztését.

A zuglói parkolási korrupcióval kapcsolatos összefoglalónkat ITT olvashatja.

Rovatok