Index Vakbarát Hírportál

Többmilliárdos bírságot kaphat a BKK az alvállalkozók bejelentését elmulasztó A-Híd Zrt. miatt

2022. március 10., csütörtök 08:34

A magas összegű bírságot azért fizetheti a BKK, mert a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. a Közbeszerzési Hatóság szerint nem jelentette be időben az alvállalkozóit.

Közérdekű bejelentés alapján indított ellenőrzést a Közbeszerzési Hatóság még tavaly augusztusban a Lánchíd-felújítás kivitelezőjénél – olvasható a Népszava oldalán. A cikk szerint ugyan az előleg kifizetésével kapcsolatban megfogalmazott gyanú nem igazolódott be, más probléma viszont felmerült:

a kivitelező A-Híd Zrt. „valószínűsíthetően” késedelmesen jelentette be 19 alvállalkozóját.

A gondot tetőzi, hogy mulasztásukat az ajánlatkérő Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. sem vette észre, miközben több helyszíni ellenőrzést tartottak, látták a vállalkozói számlákat és az építési naplót is – fogalmazta meg a kivetnivalókat a Közbeszerzési Hatóság.

Az idén március 3-án indított jogorvoslati eljárásra 60 napja van a Közbeszerzési Döntőbizottságnak (KDB), a szükséges iratok hiánytalan beérkezésétől számítva.

A felújítási projektet nem szakítja félbe a KDB eljárása és nem merült fel olyan jogsértés, ami a szerződés érvénytelenné nyilvánításához vezethet.

A feltételezett szabálytalanságok ugyanis nem a tender lefolytatásához, hanem a 2021 februárjában aláírt szerződés teljesítéséhez kapcsolódnak. A bírság ugyanakkor tetemes lehet. A felső határ a szerződés értékének 15 százaléka lehet, amely akár a 3 milliárd forintot is elérheti.

A BKK szerint a feltételezett jogsértések nem minősíthetők lényegesnek, különösen nem a Lánchíd felújítására irányuló 20 milliárdos szerződés esetében, a hatóság azonban azon az állásponton van, hogy 19 alvállalkozó bejelentésének elmulasztása súlyos jogsértésként értékelhető.

Rovatok