Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ezzel véget is ért a csütörtök esti Kormányinfó, mindössze négy újságírói kérdésre volt lehetőség.

    Köszönjük a figyelmüket, jó éjszakát kívánunk!

  • Újságírói kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a vállalkozás székhelye szerint különböztetik meg a járműveket a tankolás korlátozásánál. 

    A Mol tájékoztatása is arról szólt, hogy a tranzitútvonalak is módosultak, hiszen annyival olcsóbb Magyarországon a benzin, emellett ott van a benzinturizmus is.

    Hernádi Zsolt hozzátette: a pánikrohamok nem Budapestre jellemzők, inkább a kisebb, határ menti településekre – példának Mosonmagyaróvárt hozta fel, ahol éppen csütörtökön forgatott az Index. 

    Amikor elindulnak a kamionok a tranzitútvonalon, és Magyarország ebbe beleesik, akkor nem is nagyon tudják, hogy hol fognak tankolni. A diszpécser megadja a koordinátákat, hogy hol tankoljanak. Ma minden ilyen pont Magyarországon van. Ezt kell tudni kiszűrni, ez sokkal nagyobb probléma. Nem a személygépjárművek okozta benzinturizmus. 

  • Gulyás Gergely szerint a Mozdonyvezetők Szakszervezete felelősségteljes döntést hozott, amikor visszavonta a sztrájkot. A pedagógusok sztrájkjára vonatkozó kérdésre úgy válaszolt: a törekvésekkel egyetért a kormány, a kötelező oltást ki is vezették, valamint tárgyalnak az Európai Bizottsággal arról, hogy az uniós forrásokból több száz milliárd forintot pedagógusbér-emelésre fordíthassanak.

    A miniszter háromszor tízszázalékos béremelést említett, ugyanakkor jelezte: a tanulók és a szülők érdekeire is tekintettel kell lenni, ezért a tanárokat a sztrájk elhalasztásának megfontolására kérte.

  • Gulyás Gergely elárulta: a helyzet feszült és képlékeny Ukrajnában. Folyik egy vita arról, hogy az Európai Unió milyen szankciókat alkalmazzon.

    Mi azon az elven vagyunk, hogy olyan szankciókat vessünk ki, ami a szankcionáltnak jobban fáj, mint a szankciót hozónak. Az energia pont egy olyan terület, amelyen a szankciók komoly nehézséget okozhatnak. Magyarország a béke mellett van, és az olyan szankciók mellett, amelyek valóban hatásosak. Több európai ország is ezen az állásponton van, bízunk benne, hogy Párizsban is jó döntés születik

    – utalt Gulyás Gergely a francia fővárosban zajló EU-csúcsra, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz.

  • Hernádi Zsolt szerint akik nagy mennyiségben vásároltak üzemanyagot, azok vagy ülnek rajta, vagy elutazzák. 90 napi készlet van Magyarországon, de ha mindenki elkezdi feltölteni a gépkocsiját, nem lehet egyik napról a másikra pótolni a rendszerből kieső mennyiséget. Ehhez jött az a logisztikai probléma, hogy az üzemi telephelyekről átterelődött a teherautók, buszok, nehézgépjárművek forgalma a telephelyekről a benzinkutakhoz.

    A Mol vezetője leszögezte: tudnak annyi üzemanyagot termelni, amennyire szüksége van a piacnak.

    Gulyás Gergely ezt azzal egészítette ki, hogy ha valamiből az átlagos napi fogyasztás 5 millió egység, és az 15 millióra növekedik hirtelen, akkor lehetnek átmeneti nehézségek, de pánikra nincs ok.

  • Hernádi Zsolt elmondta: a megnövekedett forgalom húsz százalékát a külföldi járművek adták, tíz százalékát pedig a pánikvásárlás, amit például a koronavírus első hulláma idején tapasztalhattunk az élelmiszerláncoknál. Körülbelül 5 millió liter üzemanyagot exportál a Mol, a százhalombattai finomító egy nap alatt 18 millió liter üzemanyagot táplál be. 

    Az elmúlt napokban a kereslet elérte a 15 millió litert, a Mol logisztikája pedig nem erre van felkészítve, még úgy sem, hogy egész napos szolgálatban vannak. A korlátozásokra ezért van szükség, normál piaci helyzetben ezt a mértékű megnövekedett keresletet nem lehet kezelni.

    A Mol elnök-vezérigazgatója hozzátette: a töltőállomások a normál kútfejeknél nem szolgálhatnak ki 3,5 tonnánál nagyobb külföldi járműveket, valamint 7,5 tonnánál nagyobb magyar járműveket. A kormány hozzájárult a jövedéki adó 20 forintos csökkentéséhez is, erről is beszélt Hernádi Zsolt, aki néhány nap türelmet kért, amíg feltöltik a tárolók kapacitását, utána viszont ígérete szerint minden visszaáll a régi kerékvágásba.

    Ha a benzinturizmus nem hagy alább, akkor elképzelhető, hogy újabb lépésekre lesz szükség. Hernádi úgy fogalmazott: mindez a magyar állampolgárok és vállalatok védelme érdekében történik.

  • Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elmondta: a cég szerdai közleményéhez képest semmi sem változott. 

    A Mol finomítói zavartalanul működnek, Százhalombattán teljes kapacitással, a betáplálás zökkenőmentes. Az Adria kőolajvezeték is készen áll, ha bármi bökkenő adódna. Ez azt jelenti, hogy készen vagyunk, a Molnak van elegendő készlete és kapacitása a teljes magyarországi fogyasztás lefedésére. Ez még akkor is így van, ha elképesztő mozgásokat látunk a forint árfolyamában.

    Hernádi hozzátette: az elmúlt napokban drasztikusan megnőtt a töltőállomások forgalma. 

  • Gulyás Gergely a Kormányinfó elején rögtön leszögezte: a kormány kitart a benzinárstop mellett. A koronavírusból való kilábalás és az orosz–ukrán háború az egész világon megnövelte az inflációt, ennek visszaszorítására több intézkedést hoztak: élelmiszerárstop, kamatstop, benzinárstop és fenntartott rezsicsökkentés.

    A miniszter kifejtette: Európában több mint 200 forinttal drágább a benzin és a gázolaj, mint Magyarországon. Gulyás Gergely hangsúlyozta, az minden alapot nélkülöző híresztelés, hogy nem akarják, vagy nem tudják fenntartani a benzinárstopot, ahogy az is valótlan, hogy az ellátás veszélybe került.

    Hozzátette: helyenként a megnövekedett igények miatt vannak nehézségek, de a Mol képes ellátni a teljes magyar piacot. A benzinturizmus és a növekvő tranzitforgalom, illetve a pánikkeltés miatt jelentősen megnőtt az üzemanyag-fogyasztás. Ezért három döntést hoztak:

    • A 7,5 tonna feletti gépjárműveknek, kamionoknak, a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú teherautóknak csak a nagynyomású kútoszlopoknál lehet tankolniuk, ahol piaci ára van a gázolajnak. A mezőgazdasági erőgépek kivételt jelentenek, náluk marad a 480 forintos literenkénti ár.
    • A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját.
    • A kormány utasította a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt minden esetben, amikor bűncselekmény valósul meg, indítson eljárást azokkal szemben, akik az ellátás leállásáról közölnek információkat. Azokkal szemben is eljárás indulhat, akik szállításra nem alkalmas tárolókba töltenek benzint.

    A rendelet ma este 10 órakor hatályba lép, az ünnepi időszakra kamionstopot rendelnek el.

  • Az Index természetesen ezúttal is ott lesz a Kormányinfón, kérdéseinket Ambrus Balázs kollégánk teszi fel.

  • Csütörtökön közleményt adott ki a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete, amely szerint az üzemanyaghiány miatt veszélybe kerülhet az ellátási lánc. A szervezet kormányzati beavatkozást sürget, konkrét elképzelései is vannak.

    Minderről bővebben alábbi cikkünkben olvashatnak.

  • Felvetődött az elmúlt napokban, hogy problémák merülhetnek fel Magyarországon az üzemanyag-ellátásban. A Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt ezt szerda este cáfolta, hozzátéve: lesz üzemanyag a hétvégén. Néhány órával később a Mol is közleményt adott ki.

    Teljesen felesleges elszaladni tankolni, van elég üzemanyag az országban. [...] Viszont szükséges kiemelni, hogy a töltőállomások leterheltségét a korábbihoz közeli szintre kell visszaállítanunk. Ez a legfontosabb lépés, mivel jelentősen megnőtt a kereslet az üzemanyagok iránt: egyrészt a Magyarországon áthaladó tranzitforgalom, másrészt a megnövekedett benzinturizmus miatt. A környező országokban ugyanis 100-150 forinttal magasabb az üzemanyag literenkénti ára, nyilván minden fuvarozó, átutazó, aki teheti, Magyarországon tankol

    – fogalmazott Hernádi Zsolt.

    Több töltőállomáson is hosszú sorok alakultak ki, a környező országokból sokan átjárnak Magyarországra tankolni a hatósági ármaximálás miatt. Csütörtökön erről forgattunk Mosonmagyaróváron, videóriportunkat itt nézheti meg.

  • A Kormányzati Tájékoztatási Központ általában már szerdán meghirdeti a csütörtöki Kormányinfóra való regisztrációt, ám ezúttal csütörtökön 16:30-kor küldte ki a meghívót a 21:30-kor kezdődő tájékoztatóra.

    Az időpontra a magyarázat a parlament ülése lehet, ugyanis délelőtt megválasztották az új köztársasági elnököt. A kormánypártok jelöltje, Novák Katalin váltja a májusban leköszönő Áder Jánost.

  • Köszöntjük olvasóinkat a Kormányinfó percről percre tudósításában!

    A megszokott napon, de nem a megszokott időpontban: ezúttal is csütörtökön, ám délelőtt helyett este fél 10-re hirdették meg a tájékoztatót. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett ezúttal Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója válaszol a sajtó kérdéseire.

    A Kormányinfó témája: Marad a benzinárstop, és biztosított az üzemanyag-ellátás Magyarországon.

    Tartsanak velünk!

Rovatok