Index Vakbarát Hírportál

Megkezdték a kártalanítások kifizetését a Sberbank-ügyfeleknek

2022. március 10., csütörtök 09:48

Közleményében az Országos Betétbiztosítási Alap kijelentette, hogy pár napon belül a Magyar Postától a betétesek megkapják a kifizetéseket.

A Magyar Nemzeti Bank március 2-án közölte, hogy miután az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, a jegybank is visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. engedélyét és elrendelte annak végelszámolását.

Az MNB rá pár nappal bejelentette, hogy megkezdik a fent említett bank magyar ügyfeleinek kártalanításátHogy a Sberbank életét mennyire befolyásolta az, hogy a VISA és a Mastercard is felfüggesztette jelenlétét Oroszországban, itt írtunk róla.

Csütörtökön az Országos Betétbiztosítási Alap a Sberbanktól kapott adatok alapján megkezdte a kártalanítások kifizetését, így a betétesek számlájára hamarosan megérkeznek a jóváírások.

Az alap közleményében kiemelte, hogy néhány napon belül a Magyar Posta Zrt.-től is megkapják a betétesek a postai kifizetéseket.

Azon ügyfelek, akik a Takarékbank Zrt.-nél rendelkezhetnek a részükre járó kártalanítási összeg felett, hamarosan részletes tájékoztatást kapnak arról, hogy mely fiókba és mikortól fáradhatnak be ügyintézés céljából, tették hozzá, és arra kérték az érintett ügyfeleket, hogy kövessék nyomon az OBA és a Takarékbank Zrt. honlapján hamarosan megjelenő tájékoztatókat.

Emlékeztettek arra, hogy az OBA március 4-én éjfélig fogadta be a hozzá beérkező számlaszám-bejelentéseket a betétesektől.

Az OBA a Takarékbankot bízta meg, hogy közreműködő bankként kifizesse az erre a kifizetési csatornára irányított betétesek részére a nekik járó kártalanítási összeget.

Az alap arra kérte az ügyfeleket, hogy amennyiben még nem rendelkeznek a Sberbankon kívüli más hitelintézetnél vezetett számlával, minél hamarabb nyissanak számlát egy magyarországi hitelintézetnél.

A Sberbank lakossági ügyfelei a Takarékbanknál személyazonosító okmány és lakcímkártya bemutatásával, a céges ügyfelek a bejegyzésük igazolására, valamint a cég nevében történő rendelkezés igazolására alkalmas dokumentumok alapján intézkedhetnek, hozta le az MTI az említett közleményt.

Az OBA erősen kihangsúlyozta azt is, hogy

A közreműködő bank március 18-át, a kártalanításra törvényileg megjelölt 10 munkanap lejártát követően is folyamatosan a betétesek rendelkezésére fog állni.

Az OBA a Sberbanknál vezetett Start-számlák egyenlegét a Kincstár részére utalja át. Végezetül kijelentették, hogyha a betét meghaladja a 100 ezer eurónak megfelelő forint összeget – 38 millió forint –, vagy az OBA által nem biztosított kategóriába tartozik, a ki nem fizetett betétrészre a végelszámolási eljárásban hitelezői igénybejelentést lehet tenni. Ennek módjáról a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. fog tájékoztatást adni.

Rovatok