Index Vakbarát Hírportál

Smuk Péter: Novák Katalin aktívabb államfő lehet, mint az elődei

2022. március 11., péntek 20:46

A Kibeszélő eheti adásának vendége Smuk Péter alkotmányjogász, a Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja volt, akivel az államfőválasztásról beszélgettünk. Az alkotmányjogász szerint a héten megválasztott Novák Katalin aktívabb és „láthatóbb” lesz, mint az elődei, és külkapcsolati feladatokban is rutinosabb lehet.

Ahogy arról beszámoltunk, az Országgyűlés 2018–2022-es ciklusának utolsó ülésnapján tartották az államfőválasztást. A májusban leköszönő Áder Jánost a kormánypártok jelöltje, Novák Katalin váltja a köztársasági elnöki székben. Az új államfőről portrét is írtunk, valamint a Parlamentben is forgattunk, és a képviselőket kérdeztük a szavazásról.

Természetesen a Kibeszélő eheti adásának témája is a köztársaságielnök-választás volt. Smuk Péter alkotmányjogászt arról kérdeztük, mire számíthat Novák Katalin az április 3-i választások fényében.

Ha az őt megválasztó politikai oldal maradt kormányon, valószínűleg kevesebb konfliktussal járó teendőre számíthatunk, mint akkor, ha esetleg kormányváltás lesz. Akkor ott politikai jellegű konfliktusok is lehetnek.

A választások eredményén múlik, mennyire lesz nehéz helyzetben az új államfő

Smuk Péter alkotmányjogász arról is beszélt az Indexnek, mi lesz a menetrend májusban, a választásokat követően. A miniszterelnököt megválasztja az Országgyűlés, a megválasztott miniszterelnök ajánlja a minisztereket, akiket a köztársasági elnök, azaz majd Novák Katalin nevez ki.

Az, hogy a köztársasági elnök őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, ez nem hatáskör. Ezt az őszödi beszéd után kialakult botrányból láthattuk, a Sólyom László-féle fellépésből, aki kiállt, és nyilvánosan beszélt arról, hogy Magyarországon morális válság van, de nem volt hatásköre arra, hogy például az országgyűlést feloszlassa. Ezt egy interjúban vagy egy beszédben elmondhatta, de ebből nem következett konkrétan olyan döntés vagy cselekedet, amit egyébként sokan elvártak tőle, de – mint ő maga is mondta akkor – az Alkotmány szerint nem tehette meg.

A beszélgetésből kiderül az is, hogy 

A teljes videót a fenti lejátszóra kattintva nézhetik meg, a beszélgetés podcastverzióját pedig alább érhetik el:

(Borítókép: Smuk Péter. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok