Index Vakbarát Hírportál

Nekik juthat hely az új Országgyűlésben

2022. március 13., vasárnap 11:36

A 2022-es választásokon hat pártlista lesz a szavazólapokon. A Fidesz–KDNP és az Egységben Magyarországért ellenzéki szövetség listájának névsorát február vége óta ismerjük, ez alapján gyűjtöttük össze, hogy kik lesznek azok, akik listás mandátumot szerezve folytathatják vagy elkezdhetik az országgyűlési munkát.

A 199 fős Országgyűlésben 106 helyet osztanak ki az egyéni győzteseknek, a többi szék a listákról bejutó politikusoknak jut. Február végén a Fidesz–KDNP és a hatpárti ellenzéki szövetség listája is hivatalossá vált, így körvonalazódik, hogy kiket láthatunk a 2022-es választások után megalakuló új parlamentben.

A már nyomtatásban lévő szavazólapokon a listák első öt neve áll, a kormánypártoknál ez a sorrend:

  1. Orbán Viktor
  2. Semjén Zsolt
  3. Kövér László
  4. Mátrai Márta
  5. Gál Kinga

Az ellenzéknél az előválasztás miniszterelnök-jelöltjeinek nevei szerepelnek:

  1. Márki-Zay Péter
  2. Dobrev Klára
  3. Karácsony Gergely
  4. Jakab Péter
  5. Fekete-Győr András

2018-ban a Fidesz–KDNP 42 képviselőt juttathatott listáról az Országgyűlésbe, a felmérések alapján idén is 40–50 között lesz ez a szám. Ezzel a nagyságrenddel a párt és/vagy a jelenlegi kormány több arcával is már biztosan találkozhatunk listás mandátumszerzés után a következő négy év parlamenti közvetítéseiben, ilyenek többek között:

A 40. helyen túl, de jó eséllyel még bejutó pozícióban van Halász János (42.), Dömötör Csaba (43.) és Hollik István (45.) is.

A kormánypártok listáján az első ötvenben szerepelnek a következő fideszes politikusok is: Lezsák Sándor, Jakab István, Győrffy Balázs, Turi-Kovács Béla, Szatmáry Kristóf, Illés Boglárka, Sztojka Attila, Németh Zsolt, Tapolczai Gergely, Bajkai István, Selmeczi Gabriella, Fónagy János, Fazekas Sándor, Balla György, Héjj Dávid, Budai Gyula, Nyitrai Zsolt, Zsigmond Barna Bál, Bánki Erik, Molnár Ágnes, Demeter András, Kovács Zsolt, Földesi Gyula, Bartos Mónika Éva, Orbán Balázs.

A KDNP tíz tagja kapott helyet az első ötvenben, ebben a sorrendben: Semjén Zsolt, Harrach Péter, Latorcai János, Simicskó István, Soltész Miklós, Süli János, Kárpátiné Juhász Hajnalka, Nacsa Lőrinc, Vejkey Imre, Hollik István.

Az ellenzék több ismert arca is a listáról bejutva állandó szereplője lehet az üléseknek, többek között:

Az ellenzék listáján az első ötvenben további rutinosnak számító, valamint az országos politikában eddig ismeretlen nevek is vannak: Tompos Márton (Momentum), Brenner Koloman (Jobbik), Berki Sándor (Párbeszéd), Lukács László György (Jobbik), Sebián-Petrovszki László (DK), Varga Zoltán (DK), Sas Zoltán (Jobbik), Lőcsei Lajos (Momentum), Harangozó Tamás (MSZP), Gréczi Zsolt (DK), Varga Ferenc (Jobbik), Gelencsér Ferenc (Momentum), Bencze János (Jobbik), Dávid Ferenc (DK), Komjáthi Imre (MSZP), Kordás László (DK), Balassa Péter (Jobbik), Sebők Éva (Momentum), Komáromi Zoltán (DK), Szabó Hajnalka (Jobbik), Hegedüs Andrea (DK), Gurmai Zita (MSZP), Bedő Dávid (Momentum), Végh Noémi (Jobbik), Manhalter Dániel (DK), Szelényi Zoltán (MSZP), Paróczai Anikó (Momentum), Glázer Tímea (DK), Németh Zsolt (Jobbik), Szabó Gábor (Jobbik), Nemes Gábor (DK), Csillag Tamás (Momentum), Korózs Lajos (MSZP), Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd), Bakos Bernadett (LMP).

Változók az egyenletben

Módosíthatja a névsort, ha valamelyik politikus vagy politikusok bejutó helyen szerepelnek a listán és egyéni indulóként is mandátumot nyernek. Előfordulhat olyan is, hogy egy-egy politikus nem veszi át a mandátumát. A fenti, ellenzéki felsorolásban ezért nem számoltunk Dobrev Klárával, aki EP-képviselő marad, valamint Karácsony Gergellyel, aki nem adja fel a főpolgármesterséget az Országgyűlésért.

Szintén kérdéses, hogy milyen irányba lép Márki-Zay Péter. Ellenzéki vereséget követően is beül a parlamentbe, vagy marad Hódmezővásárhelyen, polgármesterként? A Fidesz listáján bejutó helyen áll Gál Kinga, aki Dobrev Klárához hasonlóan EP-képviselő.

Ezekben az esetekben a pártok a lista képviselői pozíciót érő helyein kívül szereplő politikusoknak adhatják a felszabaduló mandátumokat.

A két nagy tömb által megszerezhető mandátumok számát csökkentheti, ha valamelyik kis párt – erre a közvélemény-kutatási adatokból kiindulva csak a Mi Hazánk Mozgalomnak és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak van esélye – eléri a bejutási küszöböt jelentő öt százalékot.

A Mi Hazánk listájának első öt helyezettje:

  1. Toroczkai László
  2. Dúró Dóra
  3. Apáti István
  4. Novák Előd
  5. Szabadi István

A közvélemény-kutatások alapján a két párt közül a Mi Hazánknak lehet nagyobb sansza a küszöb átlépésére. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, ebben az esetben 4–6 mandátummal számolhatnak, ami a két nagy tömb közötti szoros végeredmény esetén a mérleg nyelvét is jelentheti az Országgyűlésben.

A Kétfarkú Kutya Párt listájának első öt neve:

  1. Kovács Gergely
  2. Döme Zsuzsanna
  3. Terdik Roland
  4. Bürger Zoltán
  5. Sándor Balázs

A 2022-es választásról szóló cikkeinket itt találja.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok