Index Vakbarát Hírportál

Riasztották a magyar légierő Gripenjeit

2022. március 14., hétfő 18:01

A Magyar Honvédség gépeinek egy Moszkvába tartó szerb repülőgép miatt kellett felszállniuk, amelyről azt feltételezték, hogy a fedélzetén bomba van.

Riasztották a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó Gripenjeit hétfőn kora délután egy Belgrád–Moszkva útvonalon haladó, szerb lajstromjelű, civil Airbus A–319-es repülőgép miatt – tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium az MTI-t.

A közlemény szerint a belgrádi irányítótorony olyan információt közölt a polgári légi irányítással, amely szerint a repülőgép fedélzetén bomba található. A gépet a magyar–szlovák határnál visszafordították, miközben a NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központja riasztotta a Magyar Honvédség Gripenjeit. Rövid időn belül azonosították a szerb A–319-es repülőgépet, és biztosították a kikísérését Magyarország légteréből, Szerbia irányába.

A magyar Gripenek addig maradtak a határ menti légtérben, amíg a visszafordított repülőgép le nem szállt Belgrádban.

Bombariadó napokon belül másodszor

Négy napon belül másodszor jeleztek bombariadót az Air Serbia szerb légitársaság Belgrádból Moszkvába tartó gépén. A múlt pénteki eset hamisnak bizonyult, hétfőn pedig szintén visszafordult a gép.

Pénteken azt követően kellett a gépnek visszatérnie a belgrádi Nikola Tesla repülőtérre, hogy bejelentés érkezett: robbanószer van az éppen felszálló utasszállítón. A repülőt a leszállást követően átvizsgálták, de nem találtak rajta bombát.

Hétfőn szintén a felszállást követően kapott értesítést a repülőtér, hogy a 125 utassal és a személyzet öt tagjával induló repülőgépen robbanóanyag található.

A napokban több bírálat is érte Szerbiát, amiért nyerészkedni akar az Oroszország ellen bevezetett európai szankciókon, mert miután az európai országok betiltották az Oroszországba tartó repülőjáratokat, az Air Serbia megtöbbszörözte Moszkvába tartó járatai számát. Urmas Paet észt európai parlamenti képviselő a közösségi médiában például azt írta, hogy véleménye szerint az Air Serbia gépeit is ki kellene tiltani az európai légtérből.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Magyar Gripen vadászrepülőgépek 2019. augusztus 13-án. Fotó: Ujvári Sándor / MTI)

Rovatok