Index Vakbarát Hírportál

Idén leginkább egy hatalmas családi banzáj lesz március 15-e

2022. március 14., hétfő 12:42

A Múzeumkertben és a budai Várban családi ünnepi hétvégét tartanak, hétfőn átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat. Március 15-én, a Békemenet után beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök, majd az ellenzék nagygyűlésén felszólal Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje.

Március 15-e 1989-ben volt először munkaszüneti, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep. A hosszú hétvégére tekintettel már szombaton megkezdődtek országszerte az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából szervezett központi programok.

Szombattól a budai Várban ingyenes sétákat tartanak, melyeken bejárják az 1848–49-es forradalom és szabadságharc várbéli helyszíneit.

Március 14-én, hétfőn az Országházban átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat.

Március 15-én, kedden – a hagyományoknak megfelelően – Magyarország nemzeti lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődnek a központi programok a Parlament előtt. Ezt követően ingyenesen lehet megtekinteni a Szent Koronát az Országházban.

Szintén a Parlament előtti Kossuth Lajos téren lesz délután 3 órakor a díszünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Az ünnepséghez csatlakozik a Békemenet is.

Március 15-én ingyenesen lehet megnézni a Szent István-termet és a Hauszmann-sztori kiállítást, továbbá az Új világ született kiállítást is a Déli Palotákban. Továbbá kedden ingyenesen meg lehet tekinteni a pénteken megnyílt, Gábor Áron rézágyúját a középpontba állító Lészen ágyú című tárlatot.

Az országgyűlési választások előtt három héttel ellenzéki pártok nagygyűléseket tartanak a nemzeti ünnepen. A közös listát állító ellenzéki pártok a Műegyetem rakparton, a Mi Hazánk Mozgalom a Magyar Nemzeti Múzeum mellett tartja rendezvényét.

A március 15-i rendezvények miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani a hosszú hétvégén Budapest több kerületében. Az ünnep napján, kedden lezárják az Andrássy út és a Váci út egy szakaszát, a Bajcsy-Zsilinszky utat és a Károly körutat, valamint időszakosan a Margit hidat és a Szent István körutat; a korlátozások módosítják a közösségi közlekedést is.

A Várkert Bazárban egész napos gyerekprogramok várják a családokat. Interaktív játszóház, kézműves-foglalkozások és szakképzett animátorok segítségével játékos formában idézik fel a forradalom és szabadságharc eseményeit. A látogatók menetlevelet kapnak, amely segíti a programon való részvételt. Ha végigmennek az állomásokon, a végén apró ajándékot kaphatnak.

Múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, hagyományőrzőkkel, előadásokkal, kézműves-foglalkozásokkal és vásárral várja a látogatókat a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum kedden, a március 15-ei nemzeti ünnepen.

Egész napos programokat szerveznek március 15-én a családok számára. Az ingyenes napon a látogatók előadást hallhatnak „Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc fegyverei” címmel 11, 13 és 15 órakor.

Idén is kézműves-foglalkozásokkal várják a kisebbeket. A gyerekek huszárcsákót, zászlót, huszárfigurát készíthetnek, valamint játék katonát festhetnek, fémkatonát önthetnek, de ékszerkészítésre is lesz lehetőség.

A kiállítások 9 és 17 óra között ingyenesen látogathatóak a múzeumban, a díszudvaron pedig egy honvéd- és sorgyalogtábor életébe nyerhetnek bepillantást. A huszárbemutatókon kívül alaki és harcászati bemutatókat, valamint óránként kardos toborzótáncot tartanak.

A Hadtörténeti Múzeum március 15-én 9 és 17 óra között várja az érdeklődőket.

Programkínálat:

A nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára ismét időutazásra várja az érdeklődőket, aminek során játékos feladatokon keresztül pillanthatnak be Klapka György életébe és az 1848–49-es év kalandos eseményeibe. 

A Bécsi kapu téri épületbe látogatók az érkezéskor egy sétálólapot vehetnek át, amelyen az épületben található hét állomáshoz kapcsolódó feladatokat végezhetnek el. A játék végén a feladatokat sikeresen teljesítő kiskatonák névre szóló menlevéllel térhetnek haza.

A Magyar Nemzeti Múzeumban Kiből lesz a nemzetőr és a honleány? címmel forradalmi tárgykészítő foglalkozással várják a családokat, a kicsiket és a nagyokat. Ekkor a gyerekek a szülőkkel közösen elkészíthetik a család saját forradalmi kiegészítőjét.

Rovatok