Index Vakbarát Hírportál

„Vedd fel az inget!”, „A sztrájk alapjog” – Demonstrációt tartottak az Emmi előtt

2022. március 16., szerda 17:38

Budapesten, a Kossuth téri tüntetés után délután az Akadémia utcában, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) előtt gyűltek össze a fiatalok annak érdekében, hogy támogatásukat fejezzék ki a sztrájkoló pedagógusok felé.

Délután több vidéki városban és Budapesten is folytatódtak a pedagógussztrájkot támogató szolidaritási rendezvények. Az Emmi épülete előtt végzős diákok, pedagógushallgatók és már évek óta a pályán lévő tanárok mondták el az oktatási helyzetről a véleményüket.

Varga Sára középiskolai tanár például arról beszélt, hogy a bérek már 2010-ben is nagyon alacsonyak voltak, de a helyzet azóta sokat romlott, a jelenlegi bérekből már az alapvető szükségleteket sem lehet fedezni.

Az anyagi gondok mellett szintén problémát jelent, hogy túl sok órája van a tanároknak és a diákoknak, és bár lenne ötletem, hogyan lehetne korszerűsíteni a tananyagot, nincs az a döntéshozó, aki meghallgatna

– mondta a pedagógus, hozzátéve, hogy a lelkesedése mindezek ellenére sem tört meg.

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom aktivistája arról beszélt, hogy a megélhetést már nem biztosító bérek miatt egyre többen hagyják el a pályát, nem beszélve arról, hogy sokkal többen vannak a nyugdíjas, a pályáról már lassan kilépő kollégák, mint ahány pedagógushallgató van.

Emiatt egyre nagyobb a tanárhiány, márpedig ahogy gyerekek nélkül, úgy fiatal pedagógusok nélkül sincs iskola. Ma már valós kérdés, hogy ki fog holnap tanítani

– jelentette ki a pedagógus. A jelenlévők a beszédek közt a már jól ismert szlogeneket skandálták, többször kiabálták például, hogy „Vedd fel az inget!”, de „A sztrájk alapjog” kijelentés is sokszor elhangzott.

Országszerte sztrájkolnak a pedagógusok

Mint arról korábban beszámoltunk, március 16-tól országos sztrájk indult az oktatási intézményekben. Bár pontos adatok egyelőre nincsenek, a szakszervezetek arra számítanak, hogy legalább annyian állnak majd bele a mostani munkabeszüntetésbe, mint ahányan január 31-én, a figyelmeztető sztrájk alatt tették. Mint ismert, akkor 27 ezren tagadták meg a munkát. A tanárok szerdától induló sztrájkját szülők és diákok is támogatták, a fővárosban a Parlament előtt tanulók tömege skandálta a következő szlogeneket: „Tök mindegy, hogy bal vagy jobb, a sztrájk mindenhol alapjog.”

Arról, hogy milyen események vezettek a határozatlan ideig tartó pedagógussztrájkig, itt írtunk korábban.

(Borítókép: Pedagógustüntetés az Emmi előtt 2022. március 16-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok