Index Vakbarát Hírportál

Tizenhét év fegyházat kapott Budaházy György

2022. március 16., szerda 09:34

Az új, elsőfokú ítélet szerint az előzetesben töltött időt beszámítják, de Budaházy Györgyöt feltételesen sem lehet szabadlábra bocsátani.

Megszületett az új, elsőfokú ítélet a Hunnia-perben, a Fővárosi Törvényszék megismételt büntetőeljárásban Budaházy Györgyöt tizenhét év fegyházra ítélte. Az előzetesben töltött időt beszámítják, de Budaházy feltételesen sem bocsátható szabadlábra.

A másod-, a harmad- és a nyolcadrendű vádlottat szintén tíz évnél súlyosabb szabadságvesztésre ítélték – számol be a Telex az ítéletről. A hatodrendű vádlott másfél év felfüggesztettet kapott.

A pernek Budaházy György mellett 16 vádlottja volt, a Fővárosi Törvényszék első alkalommal 2016-ban ítélte bűnösnek Budaházy Györgyöt és a 16-ból 14 vádlottat, egyéb, kisebb súlyú, járulékos bűncselekmények elbírálása mellett a legsúlyosabb vádpontban, terrorcselekmény bűntettében.

Budaházy György akkor 13 év fegyházat kapott, az ítéletben a törvényszék azt állapította meg, hogy Budaházy és egy társa indították útjára a Hunnia Mozgalmat, azzal a céllal, hogy az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után, a 2006-os őszt követően tovább szítsák a feszültséget. Ebben szerepelt az is, hogy nyíltan szembe akartak menni a kormánnyal és az általuk nem tolerált társadalmi csoportokkal, ezért kormánypárti országgyűlési képviselők ingatlanjai ellen Molotov-koktélos támadásokat intéztek.

Az ítélet ellen akkor az ügyészség és a védőoldal is fellebbezett, az ügy a Fővárosi Ítélőtábla elé került, amely 2018-ban azt a döntést hozta, hogy hatályon kívül helyezi az eredeti elsőfokú ítéletet és új eljárásra kötelezi a törvényszéket.

Toroczkai László: Gyalázat

Toroczkai László az ítélethirdetés után közölte, hogy még a bíróság folyosóján is beszélt Budaházy Györgyékkel. A Mi Hazánk Mozgalom elnöke úgy fogalmaz, hogy „eltelt 13 év, joggal reménykedhetett mindenki egy igazságosabb ítéletben”.

A politikus hozzáteszi:

Eközben Gyurcsányék a Fidesznek köszönhetően megúszták a sukorói korrupciós ügyet, amelyet még mi derítettünk fel Gyurival. Cigánybűnözők, gyilkosok, politikusbűnözők nem kapnak ilyen súlyos büntetést. Ez a 12 éves »nemzeti« kormányzás.

Toroczkai László azt ígéri, ha bejutnak a parlamentbe, rögtön benyújtják az amnesztia-törvényt, amely minden 2006 és 2010 közötti politikai ügyben érintettnek közkegyelmet adna.

(Borítókép:  Budaházy György a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. augusztus 30-án.  Fotó:  Mohai Balázs / MTI)

Rovatok