Index Vakbarát Hírportál

Ujhelyi István szerint közérdekű adatokkal élt vissza az Emmi, feljelentést tesz

2022. március 16., szerda 09:54

Ujhelyi István ismeretlen tettesek ellen tesz büntetőfeljelentést „az Emberi Erőforrások Minisztériuma sorozatos, közérdekű adatokkal történő visszaélése miatt”.

A szocialista EP-képviselő szerint a Fidesz-kormány „sportot űz” abból, hogy újságírók, civil és szakmai szervezetek, de még képviselők számára sem biztosítja bizonyos közérdekű adatok megismerését. A politikus úgy látja, hogy ebben az Emberi Erőforrások Minisztériuma jár az élen.

Ujhelyi István a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban számos kérdésben – elsősorban a járványkezeléssel összefüggésben – fordult a kormányhoz, de az illetékes minisztériumok többségében megtagadták a közérdekű adatok kiadását.

Az EP-képviselő kitért arra is, hogy az egyik legutóbbi adatigénylése alatt arra az oltottsági információsorra volt kíváncsi, amelyből Kásler Miklós tárcavezető néhány részletet egy interjúban idézett, de annak teljes megismerhetőségét már megtagadta Ujhelyi Istvántól.

Az átoltottsági statisztikákat is hónapok óta próbálja kikérni, de még az sem derült ki egyértelműen, hogy ebben a kérdésben ki az adatkezelő.

Ujhelyi István azután döntött a feljelentés mellett, hogy az Emmi a napokban a Nemzeti Rákellenes Program megismerését is megtagadta tőle, arra hivatkozva, hogy az döntés-előkészítő dokumentum.

Rovatok