Index Vakbarát Hírportál

Nemzeti Fegyvergyártási Oktatási Központot nyitnak Magyarországon

2022. március 17., csütörtök 19:30

A magyar kormány 2,4 milliárd forinttal támogatja a Nemzeti Fegyvergyártási Oktatási Központ létrehozását Csongrádon – jelentette be az innovációs és technológiai miniszter csütörtökön az MTI szerint.

Palkovics László a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégiumban tartott sajtótájékoztatón beszélt erről. Hangsúlyozta: a támogatás által ez az intézmény teljesen megújul, 

és ezáltal az oktatás mellett a fegyverzetet érintő kutatásokat és fejlesztéseket is elősegítik. 

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a kormány 2020 szeptemberében fogadta el Magyarország védelmi ipari stratégiáját. Ez részben a magyar védelmi ipar visszaépítésére irányult, amely a harcjárművek, a repülőgépipari, a lőszer és robbanóanyag, a fegyvergyártási, a radar- és szenzorgyártásra vonatkozó, valamint a kommunikációs klasztereket érinti.

Palkovics László kiemelte: a fegyvergyártási klaszter környezetét teremtik meg azzal, hogy támogatják „az egyedülálló iskola, a csongrádi Diana technikum azon ambícióját, hogy Magyarország első számú, fegyverekkel foglalkozó oktatási intézményévé alakuljon”. A miniszter szerint fegyvergyártás önmagában nem létezik, ezért a kormány elkezdett egy következetes beszállítói programot is kiépíteni, amely részben támogatásokat, részben pedig forrásokat jelent annak érdekében, hogy egyes cégek védelmi ipari beszállítókká válhassanak.

Hozzátette: a kormány nagy hangsúlyt fektet a gyártás mellett az innovációra is, ezért nemrég bejelentették a Védelmi Innovációs Kutatóintézet létrehozását egy budapesti, egy zalaegerszegi és egy szegedi telephellyel. Az állami kutatóintézet részben szigorúan a hadiiparhoz tartozó kutatásokat végez, valamint olyan tevékenységeket, kutatási feladatokat koordinál majd, amelyeket a magyar állam és egyéb partnerek finanszíroznak.

Magyarország azért fejleszti és gyártja a különféle eszközöket, hogy megvédje magát, és nem azért, hogy bárki mást megtámadjon

– hangsúlyozta Palkovics László.

(Borítókép: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy vadászfegyvert tart a kezében a csongrádi Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégiumban megrendezett fegyvertörténeti kiállításon 2022. március 17-én. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok