Index Vakbarát Hírportál

Lejár a határidő, eddig lehet jelentkezni a nemzetiségi névjegyzékbe

2022. március 17., csütörtök 12:52

A romák kivételével mind a 12 nemzetiség állított országos listát.

Péntek 16 óráig jelentkezhetnek a nemzetiségi névjegyzékbe azok a választópolgárok, akik az április 3-i országgyűlési választáson nemzetiségük listájára akarnak szavazni valamelyik pártlista helyett – adta hírül az MTI.

A február 26-i határidőig a roma kivételével mind a 12 nemzetiség országos listát állított, ezeket nyilvántartásba is vette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A roma nemzetiség kivételével így valamennyi nemzetiségnek lesz majd szavazati joggal nem rendelkező szószólója az új Országgyűlésben. Ez már abban az esetben is sikerül egy nemzetiségnek, ha legalább egy érvényes szavazat érkezik a listájára.

A nemzetiségek listájára ugyanakkor csak azok szavazhatnak, akik március 18-án 16 óráig kérik nemzetiségi névjegyzékbe vételüket. Eddig mintegy 75 ezren jelezték, hogy pártlista helyett nemzetiségi listára voksolnának a parlamenti szavazáskor.

Eddig a legtöbben, mintegy 32 900-an a német nemzetiség tagjai közül kérték regisztrációjukat az országgyűlési választásra kiterjedő hatállyal az NVI csütörtöki adatai szerint.

A horvát nemzetiségűek közül valamivel több mint 2300-an, míg a szlovákok közül csaknem 1700-an regisztráltak. A többi nemzetiségnek egyelőre 1200-nál kevesebb regisztrált választója van.

Rovatok