Index Vakbarát Hírportál

Varnus Xavér vett egy templomot, szállást és koncertet is ad a menekülteknek

2022. március 17., csütörtök 10:19

Rövid hazai látogatásakor ad orgonakoncertet az évek óta Kanadában élő Varnus Xavér, aminek bevételeit az ukrajnai menekültek javára ajánlja fel.

Az ismert orgonaművész néhány évvel ezelőtt költözött Magyarországról Kanadába, először Torontóba, ahol két fia és három és fél éves unokája él. Majd 1800 kilométerre onnan olyannyira beleszeretett egy, az Atlanti-óceán partjától néhány méterre álló templomba, hogy meg is vásárolta. A templomnak természetesen saját orgonája is van, ahol előszeretettel indítja a napot zenéléssel Varnus Xavér.

A művésszel most rövid magyarországi hazalátogatása alkalmából készített riportot a Fókusz. Az RTL Klub műsorának szerda esti adásából kiderült, hogy nemrég egy kilométerrel arrébb egy újabb orgonát hagyományoztak rá, ezért Varnus Xavér úgy döntött, megveszi az orgonának otthont adó templomot is.

Megláttam az orgona meg az épület 150 éves csodálatos szerves építészeti egységét, és azt mondtam, hogy nürnbergi háborús bűnösként kell felkötni azt, aki kiszedi innen ezt a gyönyörű orgonát

– indokolta a templomvásárlást a művész. Hozzátette: új ingatlana már-már katedrálisméretű. Az épület első felhasználása mindenekelőtt az lesz, hogy a művész felajánlja menedékül az ukrajnai háború elől menekülőknek.

Talán majd örülnek is neki, hogy napi két órát orgonálok nekik

– fűzte hozzá Varnus Xavér.

Az orgonaművész éppen az orosz–ukrán háború kitörésének napján érkezett Magyarországra, azóta több barátja, ismerőse is hívta, hogy tudná-e őket fogadni egy időre Kanadában.

Varnus Xavér mindenképpen szeretne segíteni, ezért hazautazása előtt koncertet ad a fasori evangélikus templomban, és a bevételből az ukrajnai menekülteket támogatná.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, csütörtöki percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Varnus Xavér orgonaművész a Lajkó Félix hegedűművésszel közösen adott koncerten, a debreceni református nagytemplomban 2013. május 6-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok