Index Vakbarát Hírportál

Magyarázatot követel DK a robbanóanyaggal megpakolt drón ügyében

2022. március 18., péntek 13:10 | aznap frissítve

Vadai Ágnes, a párt frakcióvezető-helyettese egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a honvédelmi miniszternek pénteken lett volna lehetősége választ adni arra, hogyan repülhetett 40 percen keresztül a magyar légtérben egy robbanószerkezettel ellátott katonai felderítő drón, de Kósa Lajos, a Honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnöke az ülést az utolsó pillanatban lemondta.

„Mit takargat a Fidesz a katonai felderítő drón kapcsán?” – tette fel a kérdést Vadai Ágnes, a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke, a DK frakcióvezető-helyettese, aki elmondta: ezekben a percekben is zajlania kellene a Honvédelmi és rendészeti bizottság ülésének, ahol több mint egy hét hallgatás után nyílt volna lehetősége a honvédelmi miniszternek, hogy megválaszolja, hogyan repülhetett 40 percen keresztül a magyar légtérben egy robbanószerkezettel ellátott katonai felderítő drón.

Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke azonban kevesebb mint 24 órával a kezdés előtt magyarázat nélkül lemondta az ülést

– közölte Vadai Ágnes. A sajtótájékoztatója után küldött közleményből kiderül: a DK felháborítónak tartja, hogy ennyi idő elteltével sem lehet tudni, hogy mi lett a kormány által ígért azonnali vizsgálat eredménye, vagy hogy milyen biztonsági intézkedéseket hozott a Honvédelmi Minisztérium a hasonló esetek megelőzése érdekében. A párt ezért ismételten kezdeményezi a Honvédelmi és rendészeti bizottság mihamarabbi összehívását.

Az ellenzéki pártok már vasárnap is jelezték, hogy választ várnak a kormánytól, akkor a DK, a Jobbik, az LMP, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM), a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös közleményben vonta kétségbe, hogy a magyar honvédelem képes-e megvédeni Magyarországot az eset után.

Mint arról korábban beszámoltunk, robbanóanyag volt azon a szovjet gyártmányú TU–141 típusú drónon, mely Horvátországban zuhant le, de előtte bizonyítottan más NATO-tagországok, köztük Románia és Magyarország légtere felett is áthaladt. A drón Magyarország légterébe március 10-én éjjel lépett be, Csengernél.

A Honvédelmi Minisztérium korábban azt írta lapunknak, hogy a drón a belépésétől kezdve mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva távozott az ország légteréből. Az esettel összefüggésben a horvát miniszterelnök ugyanakkor arról beszélt, hogy elsősorban a magyar hatóságok dolga lenne az incidens kivizsgálása, mivel Magyarország felett 40 percen át haladt a drón, míg Horvátország felett csak 7 percig haladt a becsapódása előtt.

(Borítókép: Rendőrök vizsgálják a területet, ahol lezuhant egy felderítő drón Zágráb közelében 2022. március 11-én. Fotó: MTI / AP / Darko Bandic)

Rovatok