Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely Ybl Miklós-díjakat adott át

2022. március 19., szombat 21:31

Az építészeti műalkotásokban az egész nemzet sorsa tükröződik – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki a Magyar Állami Operaházban Ybl Miklós-díjakat adott át, közölte az MTI.

Az építészet nemcsak egy szakma ügye, hiszen az építészeti műalkotásokban az egész nemzet sorsa tükröződik – mondta a miniszter, hozzátéve, az épített örökségünk mindannyiunk környezetét meghatározza, legtöbb esetben több nemzedékre.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarország és fővárosa az elmúlt bő egy évtizedben jutott el oda, hogy egyszerre szerezzük vissza elvesztett örökségünket, és fogjunk bele új, kiemelkedő alkotásokba.

Rendeződött egyebek mellett a Kossuth tér, átfogó rekonstrukción esett át az Országház, megújult a Zeneakadémia, a Moszkva tér Széll Kálmán térré lett, hozzáfogtunk az egyedülálló Liget Projekthez,

sorolta Gulyás Gergely, de kihangsúlyozta, hogy emellett sorra újultak meg óvodák, iskolák, közösségi terek, kulturális és sportintézmények is.

Kiemelte: most is nemzeti ügy, hogy hol ünnepeljük ünnepeinket, mihez kezdünk épített örökségünkkel, és milyen épületeket hagyunk az utókorra. 

Az eseményen köszöntőt mondott Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója is, aki elmondta: a világot járva nem található olyan operaház, amely az operát megelőző kor stílusában fogant. Az opera, mint műfaj a kora barokk terméke, az Andrássy úti épületet Ybl azonban a reneszánsz újragondolt stílusában álmodta meg.

Ha Ybl ilyen unikális operaházat épített a magyaroknak, nekünk kötelességünk, hogy a benne megszólaló muzsika, a színpadára kerülő tánc és opera megpróbálja ezt a színvonalat elérni – tette hozzá, és kiemelte, az Operaház olyan színházi titkokkal teli közeg, amely talán az Ybl-díjnak is képes magasabb értelmet adni.

Gulyás Gergely öt személynek nyújtotta át az építészeti tevékenységért kapható legrangosabb hazai szakmai kitüntetést.

Az Ybl Miklós-díj a legalább tizenöt év kimagasló egyéni – önállóan tervezett építészeti alkotásokra vonatkozó – építészeti alkotói, oktatói tevékenység elismeréséül, életműdíjként adományozható.

Rovatok