Index Vakbarát Hírportál

Egy győri férfi fiatalkorú lányaival szexuális cselekményt végeztetett

2022. március 19., szombat 09:25

A Győri Fellebbviteli Főügyészség a büntetés súlyosbítását kérte azoknak a szülőknek az ügyében, akik éveken keresztül testileg és lelkileg is bántalmazták gyermekeiket.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség a gyermekeik értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését súlyos fokban veszélyeztető szülők büntetésének a súlyosbítását indítványozta.

Az ítélet szerint a férfi és a nő házasságából 2000–2012 között négy lány született, akiket győri lakásukban közösen neveltek. A házaspár között 2006-tól kezdődően naponta, éjszakába nyúlóan hangos veszekedések voltak, amit a gyermekek is hallottak. Az idősebb lányoknak kellett szinte minden házimunkát elvégezniük, és akár a tanulásuk rovására kisebb testvéreiket ellátniuk.

Előfordult, hogy a férfi a nagyobb lányait úgy büntette meg, hogy fakanállal, szíjjal vagy horgászbottal ütötte őket.

A 15 éves gyermekét többször puszta kézzel fojtogatta, ameddig az rosszul nem lett. A legidősebb – akkor már 16 éves – lányát több alkalommal – akár két hétre is – szobafogságra ítélte. A férfi 2015-ben az akkor 14 éves, 2018-ban az akkor 6 éves lányaival szexuális cselekményt is végzett, végeztetett. A gyerekek az édesanyjuktól segítségre nem számíthattak, nem védte meg őket az apa agresszivitásától.

A családban uralkodó feszült hangulat miatt 2018 tavaszán az akkor 13 éves lány hetekre eltűnt, rendszeresen nagy mennyiségben alkoholt és kábítószert is fogyasztott. Őt 2018-ban kiemelték a családból, nevelésbe vették.

Az ügyészség szerint a büntetések túlságosan enyhék

A Győri Törvényszék a férfit szexuális erőszak, szexuális kényszerítés, többrendbeli kiskorú veszélyeztetése, többrendbeli személyi szabadság megsértése és többrendbeli kapcsolati erőszak miatt 14 év fegyházbüntetésre, 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Továbbá végleges hatállyal eltiltotta bármely olyan foglalkozás gyakorlásától, amelynek keretében 18. életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi. Szülői felügyeleti jogát a két legfiatalabb lánya vonatkozásában megszüntette. A feleségét többrendbeli kiskorú veszélyeztetése miatt 1 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.

 

Az ítélet ellen az ügyész mindkét elkövető büntetésének súlyosbításáért, a férfi és a nő védői enyhítésért fellebbeztek.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a kiszabott szabadságvesztések indokolatlanul enyhék. A házaspár súlyosan, hosszú időn keresztül elhanyagolta gyermekeikkel szembeni kötelezettségeit. Gátlástalanul visszaéltek a kiszolgáltatott gyermekek helyzetével, és ezzel maradandó károkat okoztak a fejlődésükben.

Másodfokon a Győri Ítélőtábla dönt.

Ebben a cikkben a szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

Rovatok