Index Vakbarát Hírportál

Hangtalan buszok suhannak majd Budán és környékén

2022. március 19., szombat 15:57 | aznap frissítve

Negyven új, korszerű, alacsonypadlós Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos busz közlekedik mostantól Buda és a budai agglomeráció legfontosabb vonalain, a járművek beszerzését 100 százalékban a kormány finanszírozta, összesen 8,1 milliárd forint értékben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Pest megye 2-es választókerületének parlamenti képviselőjelöltje sajtótájékoztatón Budapesten azzal folytatta, hogy a kormány egyebek mellett 40 kényelmes és környezetbarát busz forgalomba helyezésével segít megoldást találni a problémákra. 

A tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár kihangsúlyozta,

az első 10 elektromos meghajtású járművet már használják is a Budakeszire utazók, a fennmaradó harminc autóbusz pedig már megérkezett, és Budaörs és Budakeszi irányába fog közlekedni.

A budakeszi útvonalon zajlik a buszsáv tervezése, aminek segítségével majd a tömegközlekedést választók dugó esetén napi egy órát is nyerhetnek – közölte Menczer Tamás. 

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő, a budapesti 3-as számú választókörzet fideszes jelöltje az eseményen elmondta, hogy a 40 autóbusz beszerzését 100 százalékban a kormány finanszírozta összesen 8,1 milliárd forint értékben.

Mint közösségi oldalán írta, az új buszok a korábbi dízelbuszokhoz képest gyakorlatilag hangtalanok, zéró károsanyag-kibocsátásuknak köszönhetően pedig tovább zöldül a térség közlekedése. Kisebb lesz a zaj, tisztább a levegő, kényelmesebb és békésebb a budaiak és a környező településen élők élete.

A buszok paramétereit ismertetve részletezte:

Fürjes Balázs emlékeztetett, a korábban bejelentett 75 db, korszerű CNG-vel működő buszokkal együtt nyár végétől csak környezetbarát autóbuszok közlekednek majd a budai agglomerációban, elektromosak vagy sűrített földgázzal működőek.

Rovatok