Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzék követeli a honvédelmi bizottság összehívását drónügyben

2022. március 20., vasárnap 12:02

Több mint egy hete egy robotrepülőgép behatolt a magyar légtérbe, ahol negyven percen keresztül haladt, majd Zágráb lakott területén zuhant le. „Egy ilyen incidensről való hiteles és folyamatos tájékoztatás a magyar állampolgárok biztonságérzetét javítaná” – írta Kövér Lászlónak címzett vasárnapi nyílt levelében Vadai Ágnes (DK), Harangozó Tamás (MSZP) és Lukács László (Jobbik).

A Honvédelmi és rendészeti bizottság ellenzéki tagjai arra szólították fel Kövér László házelnököt, hogy utasítsa Kósa Lajos bizottsági elnököt a Honvédelmi és rendészeti bizottság azonnali összehívására, „miután Kósa Lajos a meghirdetett kezdés előtt kevesebb mint 24 órával magyarázat nélkül lemondta az ülést, ahol a lezuhant katonai felderítődrón ügyét tárgyalta volna a bizottság”.

Az ellenzéki politikusok szerint több mint egy hete a magyar hatóságok azonkívül, hogy észlelték, nyomon követték, és ellenőrzés alatt tartották az állítólag robbanószerkezettel is felszerelt eszközt, „semmilyen tájékoztatást nem adnak” a magyar állampolgároknak.

Több alkalommal kezdeményeztük az illetékes Honvédelmi és rendészeti bizottság összehívását, ám a bizottság elnöke vagy nem hívta össze a bizottsági ülést, vagy ha összehívta, akkor azt kevesebb mint 24 órával az ülés kezdete előtt indoklás nélkül lemondta. Oroszország Ukrajna elleni agressziója veszélyt jelent hazánkra. Egy ilyen incidensről való hiteles és folyamatos tájékoztatás a magyar állampolgárok biztonságérzetét javítaná. Azonban a Honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke folyamatosan elszaboltálja az üléseket. Joggal vetődik fel, hogy ezt azért teszi, mert a jelenlegi kormány valamit el akar titkolni a magyar polgárok elől, és ennek érdekében nem engedik, hogy az Országgyűlés illetékes bizottsága tájékoztatást kapjon. Ez veszélyes! Veszélyes a magyarok biztonságára, de veszélyt jelent az Országgyűlés tekintélyére is

– olvasható az ellenzéki politikusok nyílt levelében.

DK: Mit takargat a Fidesz a drón kapcsán?

Vadai Ágnes, Harangozó Tamás és Lukács László szerint Kövér Lászlónak házelnökként nem az a fő feladata, hogy büntessen, hanem hogy a Ház tekintélyét védje. Ezért felszólítják: utasítsa Kósa Lajos bizottsági elnököt, hogy haladéktalanul hívja össze a Honvédelmi és rendészeti bizottság ülését, és gondoskodjon arról, hogy a kormány valamennyi illetékese legyen jelen, és tájékoztassa a bizottságot a több mint egy hete történt drónügyről.

Pénteki sajtótájékoztatóján Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese sérelmezte, hogy a honvédelmi miniszternek aznap lett volna lehetősége választ adni arra,

hogyan repülhetett 40 percen keresztül a magyar légtérben egy robbanószerkezettel ellátott katonai felderítő drón,

de Kósa Lajos, a Honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnöke az ülést az utolsó pillanatban lemondta. „Mit takargat a Fidesz a katonai felderítő drón kapcsán?” – tette fel a kérdést a DK politikusa.

A Honvédelmi Minisztérium korábban azt írta lapunknak, hogy a drón a belépésétől kezdve mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva távozott az ország légteréből. A horvát miniszterelnök ugyanakkor arról beszélt, hogy elsősorban a magyar hatóságok dolga lenne az incidens kivizsgálása, mivel Magyarország felett 40 percen át haladt a drón, míg Horvátország felett csak 7 percig haladt a becsapódása előtt.

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, vasárnapi, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: A lezuhant drón okozta kráter Zágrábban 2022. március 11-én. Fotó: AFP)

Rovatok