Index Vakbarát Hírportál

Régi kampányeszközt fedezett fel újra a magyar politika

2022. március 20., vasárnap 18:48

Piros volt a paradicsom, nem sárga, a hatalom a népé, X-Faktorba jelentkező Jakab Péter. A zene régi-új fegyver a magyar politika eszköztárában.

Március elején debütált az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás kampánydala „A hatalom a népé!” címmel. A dal eredeti szerzője Patti Smith, aki New Yorkból biztosította támogatásáról az ellenzéket.

A gitáros produkcióban a hangszert a Fran Palermóból ismert Henri Gonzalez kezeli. Bánfalvi Eszter, Bíró Panna és Homonnai Katalin énekel. A klipet Herendi Gábor rendezte, ebben többségében fiatalok szerepelnek közönségként, de az idősebb generáció tagjait is észre lehet venni.

A dalszöveg az összefogást hangsúlyozza, többek között olyan mondatokkal, hogy „a gonosz csak addig erős, amíg a jók tétlenek”, „nyílnak a szemek, ébred a tömeg”, „erőnk a közös lázadás”, vagy „együtt összefogunk, és véget ér az őrület”. A refrén maga a cím is: a hatalom a népé.

Igen, igen

Az MSZP 2006-os kampánydala volt az „Igen, igen”. A dalszövegben nem ígérték, hogy a szocialisták győzelmével minden jóra fordul, de próbáltak reményt adni: „én nem ígérem, hogy a gond mind kikerül, de figyelek rád, és ami fontos, sikerül”, vagy „én nem vethetek könnyű szívvel szelet, de ha vihar sodor, én nyújtok kezet”.

Az alap itt is a gitár, az „ó, igen, igen” könnyen megjegyezhető, a refrén Magyarországot hívja: „Magyarország, Magyarország, gyere bátran, Magyarország”.

A dalhoz készült klip is, amiben az éneklő Gyurcsány Ferenc mellett tapsol a napszemüveges Medgyessy Péter.

Piros volt a paradicsom, nem sárga

MC Hawer és a Tekknő már több mint húsz évvel ezelőtt énekelte: piros volt a paradicsom, nem sárga. Szécsi Pál őket is megelőzte.

2021-ben indult a kormány „Magyarország előre megy, nem hátra” kampánya. Orbán Viktor a decemberi kormányinfón ledobta a mémbombát, amikor arról beszélt, hogy hallotta a szlogen népi verzióját, ami úgy szólt, hogy piros volt a paradicsom, nem sárga, Magyarország előre megy, nem hátra.

A nótának nagy pályafutása van, Szakcsi Lakatos Béla az ütemét zongorázta a Magyar Zene Háza megnyitóján, sőt Varga Judit igazságügyi miniszter is hasonlóan tett.

Klip ehhez is készült, az alap mulatós, a szöveg két mondat, a videó főszereplője Orbán Viktor. A miniszterelnök ezzel kívánt boldog új évet.

Egy 2002-es dalban többek között Pataky Attila, Szikora Róbert és Vikidál Gyula énekli, hogy „kitörő örömre lelj, végre, Magyarország, harcolj, ha kell, régi új népedért!”.

Ez volt a Fidesz 2002-es kampánydala, a klipet javarészt a Kossuth téri nagygyűlés képei töltik meg. A végén a Fidesz és az MDF logója alatt a „hiszünk a szeretet és az összefogás erejében” felirat olvasható.

A barackfa halszagú

A „Barackfa – Az összetartozás dala” nem a fentiekhez hasonló kampánydal, a 2013-as nemzeti összetartozás napjára készült. Énekel Antal Timi, Bencsik Tamara, Baricz Gergő és Kállay-Saunders András.

A dalszövegben egy olyan barackfáról álmodtak, ami alatt mindenki táncol, a gyerekkórus „az érik már a barack, áldott föld gyümölcse” részt énekli.

2016-ban az 1956-os emlékévre készült az „Egy szabad országért”. Desmond Child írta, bár egy 2007-es zenét hasznosított újra. A magyar szöveg Orbán Tamás érdeme. Mulatságos adalék, hogy a dal refrénjét sokan úgy értették: „Magyarország halszagú!”

A produkció erős névsort vonultat fel, közreműködött Péter Szabó Szilvia, Radics Gigi, Wolf Kati, Sasvári Sándor, Nagy Feró, Caramel, Vastag Csaba és a Hooligans. A kórus is beszáll a „Magyarország, halld szavunk, hány arc és név, ki bátran egy új útra tért, köszönettel tartozunk, hogy tisztább az ég, hogy ránk már egy új hajnal kélt, szabad országként” sorokhoz. A klip egy pontján Schmidt Mária mosolyog.

Az X-Faktor is befigyel

A magyar politika zenék sorával ostromolta a választópolgárokat az elmúlt évtizedekben. Több mint tíz évvel ezelőtt Schmuck Andor énekelte Budapestről, hogy ez a mi városunk. 2002-ben még az szólt, hogy „Budapestnek Demszky kell”.

„Csak a szeretet kell” – hallhattuk a DK 2018-as kampánydalában, festegető emberekkel a klipben. A 2019-es önkormányzati kampányban Szabó Kimmel Tamás énekelte „A változás dalát” Karácsony Gergelyért.

A 2021-es ellenzéki előválasztás kampánydalok sorát hozta. Volt itt „Magyarország Mindenkié”, amit két szegedi zenész énekelt Márki-Zay Péter kampányához, és még egy rapszám is készült, aminek dalszövegébe belefért az inflációkövető nyugdíj mellett az is, hogy „Csordás Anett megduplázza a gyest meg a családit”.

A 99 Mozgalom kampánydala nem kifejezetten Karácsony Gergelyt, hanem az előválasztást támogatta, ez volt a „Döntsük le a falakat!”, a klipben felbukkant mások mellett Nagy Bandó András, Fullajtár Andrea, Iványi Gábor, Molnár Piroska és Jordán Tamás.

Az „Élni hívlak!” szintén az előválasztásra készült dal, Hrutka Róbert és Molnár Áron adta elő, a klipben többek között láthatjuk Hernádi Juditot, Gálvölgyi Jánost, Kulka Jánost, Nagy Ervint és a Pa-dö-dőt.

Jakab Pétert többször is hallhattuk énekelni, 2021 nyarán egy Vörös István-dalt költött át Zágráb Nándor jobbikos képviselőjelölttel az oldalán, de a szerző kérésére eltávolította a videót. Néhány nappal ezelőtt saját videóklippel jelentkezett a Jobbik elnöke, aki azt is bejelentette, ha nyer az ellenzék április 3-án, akkor elindul az X-Faktorban.

Ön melyik politikai oldal slágerére szokott fütyörészni?

  • 1095
    Fütyülök én mindkettőre.
  • 420
    A jobboldaléra.
  • 214
    A baloldaléra.

(Borítókép: Index)

Rovatok