Index Vakbarát Hírportál

Több mint 400 olyan szavazókört találtak, ahol 2018-ban egyszer csak megugrott a részvétel

2022. március 20., vasárnap 06:15

Összesen 432 olyan szavazókörre bukkant a 2018-as választások adatait böngészve a Választási Földrajz nevű Facebook-oldal, ahol a voksolás napján egyszer csak szokatlanul megugrott a részvétel. Az egyik ilyen település Taktaharkány volt.

Bódi Mátyás, a Választási Földrajz adatelemző geográfusa az RTL Klub híradójának elmondta: az általuk vizsgált helyeken nem csupán az jellemző, hogy az emberek tömegével és szokatlan időpontban mennek el szavazni.

Állítása szerint ugyanis az adatokból megállapítható, hogy a Fidesz–KDNP által indított jelöltek 60 százalékos eredményükkel több szavazatot kapnak, mint maga a pártlista.

Gutjahr Zsuzsanna, a tiszta szavazásért dolgozó Civil Kollégium Alapítvány koordinátora a csatornának elmondta, úgy látja: az ilyen esetek miatt lehet jelentősége annak, hogy több nemzetközi megfigyelő is érkezik az idei magyarországi választásra.

Az elrettentő ereje is hatalmas, nem lehet előre tudni, hogy hol fognak felbukkanni, hol jelennek meg, és nagyon sok jogosítványuk van arra, hogy mit ellenőrizhetnek, mit nézhetnek

– fogalmazott a koordinátor az RTL Klub hírműsorában.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok