Index Vakbarát Hírportál

Kétezer hektárral növeli a folyamatos erdőborítású területet a Mecsekerdő Zrt.

2022. március 21., hétfő 20:02 | aznap frissítve

Elegyes erdőket alakít ki a Mecsekerdő Zrt. – írta meg az MTI.

A klímaváltozás negatív hatásainak ellensúlyozása céljából a Mecsekerdő Zrt. elegyes erdőket – vagyis olyan erdőket, amelyeket többféle fafaj alkot – alakít ki a következő tíz évben a Kelet-Mecsekben, így ott kétezer hektárral növeli a folyamatos erdőborítású területet. 

A Baranya megyében gazdálkodó társaság MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy

az erdőket fenyegető veszélyek közül a klímaváltozás negatív hatásai a legjelentősebbek,

ez pedig a Kelet-Mecsek erdeiben különösen a bükkállományra gyakorol negatív hatást.

Hozzátették, a Kelet-Mecsek tájvédelmi körzet erdeinek több mint fele, 64 százaléka áll természetvédelmi oltalom alatt, amelyből 10 százalék fokozottan védett. A térségben az erdősültség magas, az erdőállomány több mint egyötöde 100 év feletti, idős erdő. Az itteni erdők közel egyharmada kocsánytalan tölgy, 24 százaléka bükk, 16 százaléka pedig cser.

A közlemény szerint a Kelet-Mecsekben a következő tíz évben magvalósuló erdőfelújítások során elegyes erdők kialakítását tervezik, mert a magasabb fokú biodiverzitásuk nemcsak változatos erdőképet eredményez, hanem jelentősen növeli a klímaváltozással szembeni ellenálló képességüket is.

A jogszabályi előírásokat meghaladóan így

több mint 2000 hektárral nő a folyamatos erdőborítású terület a Kelet-Mecsekben. A terület egy részén örökerdő-gazdálkodás folyik majd,

más része pedig faanyagtermelést nem szolgáló erdővé válik.

Egy évtized múltán a Kelet-Mecsek állami erdeinek közel egyharmadában lesz jellemző folyamatos erdőborítást biztosító üzemmód: 18 százalék az örökerdő-gazdálkodási, 9 százalék pedig faanyagtermelést nem szolgáló terület – közölte a Mecsekerdő Zrt.

A következő években a Nyugat-Mecsek, a Közép-Mecsek, a Zselic, valamint a Villányi-hegységet is érintő Kelet-Ormánság erdészeti terveinek megújítása következik – hangsúlyozták a közleményben.

Rovatok