Index Vakbarát Hírportál

Nézőpont: Vezet a Fidesz, Márki-Zaynak nincs felhajtóereje

2022. március 21., hétfő 16:54

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint egy „most vasárnap” tartott országgyűlési választáson az aktív szavazók 49 százaléka a Fideszre voksolna, és csak 41 százalékuk szavazna az ellenzék közös listájára.

Két héttel a választások előtt sem zárul az olló a két nagy politikai tömb között, ráadásul az adatokból úgy tűnik, hogy az orosz–ukrán háború kifejezetten a kis pártok támogatottságára hatott negatívan

– olvasható az intézet honlapján hétfőn megjelent közleményben.

A Nézőpont azt is tudatta: a pártok szimpatizánsainak mélyelemzéséből az látszik, hogy a Fidesz szavazótáborának 4 százaléka tekinthető bizonytalannak, míg ugyanez az arány az ellenzéki összefogás esetén 41 százalékos. Az utóbbi adathoz hozzátették: „Márki-Zay Péter népszerűtlenségével magyarázható”.

Nincs felhajtóerő

A kutatás szerint az ellenzéki összefogás szavazótáborának 56 százaléka felelt Márki-Zay Péter nevével arra a kérdésre: „Ön inkább azt szeretné, hogy Márki-Zay Péter legyen Magyarország miniszterelnöke, vagy azt, hogy Orbán Viktor?” A Nézőpont megjegyezte: a válaszadók maradék része nem tudott egyértelműen állást foglalni a kérdésben.

Az intézet úgy véli, „ez jól jelzi, hogy a baloldali kormányfőjelöltnek nincs felhajtóereje a szavazatmaximalizáláshoz”.

A kutatási eredmények alapján a Nézőpont Intézet „szokatlan választási viselkedési magatartást azonosított”: megjelentek az „ingázó” szavazók, a magatartás az aktív szavazók 5 százalékánál érhető tetten.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt továbbra is az aktív szavazók 3 százalékára, ugyanakkor a Mi Hazánk már csak 2 százalékukra számíthatna – tájékoztatott az intézet. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a két kis párt nem tud jelentős mennyiségű szavazót megszólítani az ingadozók közül, akkor nem valószínű, hogy bejut az Országgyűlésbe.

A Publicus szerint is vezet a Fidesz

A Nézőpont Intézet kutatása március 16. és 21. között, ezer ember telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ezer résztvevős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék – írta az intézet a közleményében.

Hétfőn két másik kutatást is publikáltak, amellyel érdemes összevetni a Nézőpont felmérését. A Publicus Intézet szerint többen akarnak kormányváltást, de vezet a Fidesz. A Závecz Research pedig azt mérte le, hogy a szavazók többsége szükségesnek tartja a miniszterelnök-jelölti vitát.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó:  Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok