Index Vakbarát Hírportál

Készüljön lélekben: szombat munkanap, vasárnap egy órával kevesebbet alszunk

2022. március 22., kedd 14:58

Készüljünk fel lélekben a hétvégére, ugyanis az idei év első ledolgozandó szombati napja következik. Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, az óraátállítás miatt egy órával kevesebbet alszunk.

Az idei év első ledolgozandó szombati napjára most hétvégén, március 26-án kerül sor. A március 15-i nemzeti ünnep miatt négynapos hosszú hétvégénk volt, ezért kell az áthelyezett szombati munkanapon ledolgozni a március 14-i hétfőt

A hétvégén még egy fontos dologra kell emlékeznünk: vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, egy órával előreállítjuk az óráinkat. Március 27-én, vasárnap hajnalban 2 óráról 3 órára kell állítani az órák mutatóit, így hétfőre virradóra kevesebbet alszunk, cserébe viszont hosszabbak lesznek a nappalok. 

Az óraátállítás miatt összezavarodhat az alvásritmus, az utána következő napokban a fáradtabbak lehetünk. Az idei év ünnepnapjairól és áthelyezett munkanapjairól szóló cikkünket itt olvashatja. 

Téli vagy nyári?

Jelenleg a nyári időszámítás a világ több mint száz országában egységesen elfogadott rendszer, amelynek az a lényege, hogy a lakosság szokásos ébrenléti ideje – általában a reggel hét és az este tíz óra közötti periódus – megközelítőleg egybeessen a természetes világosság idejével, így kevesebb mesterséges megvilágítást, kevesebb energiát használnánk.

A téli időszámítás eltörlése azt jelentené, hogy télen Budapesten a legkésőbbi napfelkelte 7:31-ről 8:31-re módosulna, cserébe a legkorábbi napnyugta 15:52-ről 16:52-re tolódna ki. Ezzel jelentősen kitolódna az az időszak, amelyben az emberek többsége munkanapokon sötétben kel. Így az átlagember több időt tölthetne el világosban.

A Magyar Alvás Szövetség viszont azzal érvel, hogy a „téli időszámítást kell megtartani, mert az határozza meg évmilliók óta az élővilág működését”, és az „eredeti időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legészszerűbb élettani, egészségügyi szempontból”. Azaz a téli időszámítás a jobb, mert összhangban áll a szervezetünk hosszú idő alatt kialakult belső ritmusával. 

Uniós döntésre van szükség

Az Európai Parlament (EP) már 2019-ben megszavazta az óraátállítás eltörlését. Akkor úgy volt, hogy az utolsó váltás a téli időszámításra 2021 októberének utolsó vasárnapján történhet. A döntés azonban nem volt végleges, mivel az EP-nek a tagállami kormányokkal is meg kellett volna állapodnia, amit viszont pont akkorra tűztek ki, amikor kitört a pandémia. Tehát az óraátállítás megszüntetése is a koronavírus-járvány áldozatául esett. 

A brüsszeli döntést megelőzően európai konzultációt indítottak a kérdésről, amelyben a 4,6 millió válaszoló nyolcvan százaléka az óraátállítás megszüntetésére szavazott. A Publicus Intézet akkori hazai közvélemény-kutatása szerint a magyar lakosság háromnegyede szerint is jobb lenne, ha egyetlen időszámítás lenne Magyarországon és Európában, kétharmaduk szerint a nyári időszámítást kellene megtartani, amikor este tovább van világos.

(Borítókép: A Keleti pályaudvar órája 2022. február 22-én. Fotó: Balaton József / MTI)

Rovatok