Index Vakbarát Hírportál

Magas a légszennyezettség Budapesten

2022. március 23., szerda 17:55

Miközben a végre beköszöntött tavaszi időjárásban mindenki a szabadba vágyik, Budapesten a kint tartózkodás kimondottan ellenjavallt, mivel a légszennyezettség meghaladja a szmogriadó riasztási fokozatát.

Aszály van Magyarországon, amiből nagy baj lehet – írtuk meg az Indexen. Ráadásul a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint számottevő országos csapadék továbbra sem várható, mivel többnyire napos, száraz és meleg időre van kilátás a következő napokban.

A tavaszi napsütés a kedélyünk szempontjából nem is lenne baj – sőt, annak kimondottan jót tesz –, de a szárazságban kavargó por miatt a fővárosban már-már szemmel láthatóan egészségtelen a levegő.

Ezt igazolják a legszennyezes.hu adatai is, amelyek szerint Budapest összesített szmogindexe 89,6 százalékot mutat, vagyis veszélyes.

Fekete sáv jelzi a porszennyezettséget

A domináns szennyező anyag pedig nem más, mint a szálló por (aeroszol, PM10), amely a ma délután 4 órakor rögzített adatok szerint nem kevesebb mint 262 százalékos koncentrációt mutat.

De kedvezőtlen értéket jeleznek a nitrogén-dioxidra és a nitrogén-oxidokra vonatkozó mérések is.

Nőhet a halálozások száma

A levegő szennyezettségi szintje tehát egyértelműen meghaladja a szmogriadó riasztási fokozatát, ami hosszú távon súlyos hatással lehet az emberi egészségre, míg rövid távon sokak számára kellemetlen tüneteket, szemirritációt, köhögést, fejfájást okozhat – írja a legszennyezes.hu.

A kedvezőtlen légszennyezettségi adatok ismeretében a szakértők javaslata szerint érdemes minimálisra csökkenteni a szabadtéren tartózkodást, a lakás szellőztetését pedig ajánlott a tisztább időszakokra időzíteni.

A főváros is figyelmeztet a légszennyezettségre

Gyakorlatilag egy hétig nem fog változni a Budapesten is tapasztalt magas légszennyezettség – olvasható a főváros honlapján megjelent néhány nappal ezelőtti hír. Azt írják, mindezt a nagy mennyiségű szaharai eredetű por okozta. A téli időszakban az aeroszol légszennyező anyag magas szintje miatt több településen – köztük Budapesten is – szmogriadót rendeltek el.

(Borítókép: Egy nő pormaszkot visel a budai Várban 2017. január 2-án. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Rovatok