Index Vakbarát Hírportál

Tavaly évtizedes rekordot döntött a Magyar Közút

2022. március 23., szerda 08:56

A téli hónapok után újra a felújításokra és burkolatjavításokra fókuszál a Magyar Közút Nonprofit Zrt. – közölte a társaság az MTI-vel.

A mostani tél kevésbé volt csapadékos, viszont a gyakori éjszakai és reggeli fagyok miatt így is 122 ezer tonna sót és 9,8 millió liter kalcium-klorid oldatot juttattak ki a cég által kezelt 32 ezer kilométeres közúthálózatra  írták, kihangsúlyozva, hogy

előbbi 13 százalékkal kevesebb, utóbbi viszont 35 százalékkal több a 2020–2021-es télhez képest.

A látványosan megnövekedett oldatfelhasználást az átlagtól jóval nagyobb mennyiségű ónos esővel magyarázták. Közölték, hogy „most újra a teljes körű felújítások kerülnek fókuszba, továbbá a cég 95 mérnökségének brigádjai is a burkolathibák megszüntetésére koncentrálnak”.

A burkolathibákkal kapcsolatos kárbejelentések száma 2021 első két hónapjához képest idén januárfebruárban 33 százalékkal kevesebb volt  írták.

Azért, hogy ez a jövőben se változzon, a napokban újra a teljes körű felújítások kerültek a középpontba.”

Tavaly évtizedes rekordot döntött a Magyar Közút, ugyanis közel 1280 kilométernyi, főleg mellékút felújítása indulhatott el,

míg idén a rekordhoz képest is további 15 százalékkal több, mintegy 1500 kilométernyi úton kezdődhetnek el az átfogó beavatkozások 300 milliárd forintot meghaladó értékben”  ismertették a közleményükben.

A Magyar Közút útfoltozásra ebben az évben mintegy 90 ezer tonna aszfalt felhasználását tervezi, csaknem 9 milliárd forint értékben, és jelezték,

Ezenkívül alvállalkozóikon keresztül végzett lokális burkolatjavítási munkákra közel 3 milliárd forintot fordítanak majd.

A Magyar falu útfelújítási program keretében 2021-hez képest 5,5 milliárd forinttal többet, 16,5 milliárd forintot használhatnak fel az idén burkolatfelújításra  közölte le az MTI. 

Rovatok