Index Vakbarát Hírportál

Egy órára kellene lekapcsolni minden elektronikus berendezést szombaton

2022. március 24., csütörtök 08:29

Az idei Föld órája akciót szombaton rendezik meg, a szervezők arra kérik a kezdeményezéshez csatlakozókat, hogy este 20 óra 30 perctől egy órára kapcsoljanak ki otthonukban minden elektronikus berendezést és kapcsolják le a világítást – közölte a WWF Magyarország szerdán az MTI-vel.

A hétvégén rendezik meg a Föld órája kezdeményezést, amelyhez tavaly már 190 ország csatlakozott. Eredetileg azzal a céllal indult 2007-ben Ausztráliából, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira irányítsa a lakosság figyelmét.

A március utolsó szombatján megrendezett esemény alatt egy órára világszerte lekapcsolják az épületek, nevezetességek díszvilágítását – írják a közleményben. Hozzáteszik: ez a világ legnagyobb önkéntes akciója 2018 óta a természeti értékekre és azok megóvására vonatkozóan, ezzel együtt pedig a fenntartható életmódra helyezi a hangsúlyt.

A háború miatt előtérbe került az energiafüggőség csökkentése, amely eddig rosszabb esetben alternatív gázimportban, jobb esetben a megújuló energiaforrások nagyobb arányú kihasználásában jelent meg leginkább a közbeszédben. Pedig a leghatékonyabb és legtisztább megoldás a fogyasztásunk csökkentése lenne – idézik Harmat Ádámot, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi programvezetőjét.

A tudományos konszenzus szerint a globális felmelegedés másfél fokon belül tartásához is elengedhetetlen az energiafogyasztásunk csökkentése. Ezért fontos, hogy a Föld óráján túl is figyeljünk természeti erőforrásaink mértékletes és hatékony felhasználására

– tette hozzá.

Az akcióban nemcsak egyének, de települések is részt vehetnek. A kezdeményezéshez csatlakozni és regisztrálni a www.foldoraja.hu weboldalon lehet.

Rovatok