Index Vakbarát Hírportál

Kérdéses, hogy Kásler Miklós miként jelölte Nobel-békedíjra Böjte Csabát

2022. március 24., csütörtök 17:09

Szerdán megírtuk, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Nobel-békedíjra jelölte Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetest. A probléma csak az, hogy az idei Nobel-békedíjra jelölés határideje január 31-e volt.

A miniszter szerdán egy Facebook-bejegyzésben jelentette be, hogy jelöli Böjte Csabát.

Az immáron több mint három évtizedes humanitárius tevékenységével lebontotta a Kelet-Közép-Európában élő nemzetiségek közti falakat, amivel egyszerre példaként és jó gyakorlatként is szolgál az egész emberiség számára

– írta posztjában Kásler Miklós a szerzetesről.

A miniszter bejegyzése viszont azért érdekes, mert az idei Nobel-békedíjra való jelöléseket január 31-ig lehetett leadni.

A dologra három magyarázat lehetséges: 

Eltűnt a jelölésről szóló bejegyzés

Az eredeti bejegyzés, amelyben Kásler a jelölésről írt, azóta el is tűnt a Facebookról. Csütörtökön az emberi erőforrások minisztere közzétett egy újabb bejegyzést, hasonló tartalommal. Ebben azt írta, hogy az előző bejegyzést mindenféle értesítés nélkül tüntették el a Facebook adminjai. 

A Nobel-békedíjra egyébként csak bizonyos személyek adhatnak le jelölést, de a Telex szerint elképzelhető, hogy Kásler Miklósnak valóban volt erre joga. A norvég Nobel-bizottság általában nem nyilatkozik arról, hogy kiket jelöltek a díjra, sőt ötven évig kifejezetten titkos adatként kezelik azoknak a nevét, akik végül nem nyerik el a díjat (a jelölőknek azonban lehetőségük van arra, hogy nyilvánosságra hozzák a jelölés tényét). 

Azt, hogy ki nyeri az idei Nobel-békedíjat, októberben jelentik majd be. Néhány jelölt nevét már lehet is tudni.

Rovatok