Index Vakbarát Hírportál

Rusvai Miklós: Bár túl vagyunk az ötödik hullámon, megbetegedések továbbra is lesznek

2022. március 24., csütörtök 09:39

Rusvai Miklós víruskutató szerint bár túl vagyunk az ötödik járványhullámon, megbetegedések továbbra is lesznek.

Még másfél-két hónapig emelkedhet a légzőszervi megbetegedések, köztük a koronavírus-fertőzések száma – nyilatkozta az InfoRádiónak Rusvai Miklós. Az állatorvos szerint bár túl vagyunk az ötödik járványhullámon, megbetegedések továbbra is lesznek, legfeljebb nem olyan nagy arányban, mint eddig. A légzőszervi megbetegedések periódusa május közepéig tart.

Túl korán futott le ez az omikron-járványhullám. Tavaly az alfa-variáns által okozott tavaszi hullám biztonságosabban ért véget a tavasz végén, mert már nem fért bele egy újbóli esetszám-növekedés. Most sajnos másfél-két hónapig még elképzelhető, hogy a légzőszervi megbetegedések, így a koronavírusos fertőzések száma, még növekedni is fog

– jegyezte meg Rusvai, aki Kínával kapcsolatban rávilágított, hogy náluk teljesen más a helyzet. Náluk eddig egyetlen hullám volt, a legelső 2020 elején, azután tökéletesen zártak. Zéró tolerancia van, bezárnak minden várost, ahol találnak akár csak három fertőzöttet is. Mindenkit tesztelnek, a fertőzötteket kiemelik, és karanténba teszik. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kínai lakosság túlnyomó többsége még egyáltalán nem találkozott a vírussal.

Nálunk viszont 70-80 százalékos átfertőzöttség is lehet. Mindenki rendelkezik már bizonyos szintű átfertőzödéses védelemmel, és ez Európa minden országára érvényes

– hangsúlyozta a víruskutató, aki szerint biztosan lesznek még új vírusvariánsok, de ahhoz, hogy kellemetlen meglepetés érjen minket, a vírus három tulajdonságának ugyanabban a mutánsban kellene rossz irányba változnia, aminek minimális a valószínűsége.

Rovatok