Index Vakbarát Hírportál

Javaslat született a Velencei-tó vízpótlására

2022. március 24., csütörtök 13:50

A Velencei-tó környéki települések polgármesterei azt szorgalmazzák a kormánynál, hogy már most kezdődjön meg a vízpótlás lehetőségének kiépítése.

Ijesztően alacsony volt a Velencei-tó vízszintje tavaly, amiről az Index többször is beszámolt. Megírtuk, hogy az akkori információk szerint negyvenmilliárd forintra lenne szükség a tó megmentéséhez, ugyanis a nyár végére a kívánatoshoz képest nyolcvan centiméter hiányzott Magyarország második legnagyobb tavának vízszintjéből.

A baj az, hogy idén is aszályos, vízszegény időszakra készülhetünk, és a csapadékszegény tavaszt még szárazabb nyár követheti, akár negyven-ötven centiméternyi vízveszteséggel – nyilatkozta a FEOL Fejér megyei Hírportálnak Tóth István, Gárdony polgármestere, aki azt is elmondta, hogy kollégáival éppen ezért írtak javaslatot a kormánynak.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő pedig közleményt adott ki az ügyben:

Levélben tájékoztattuk Magyarország kormányát a Velencei-tó jelenlegi helyzetéről és arról, hogy jelentős csapadék hiányában a nyári kánikula idejére a tavalyihoz hasonló helyzet alakulhat ki, ezért javaslatot tettünk arra, hogy most kezdjük meg a vízpótlás lehetőségének kiépítését.

Kezdetben negyvenmillió forint elég lenne

Gárdony polgármestere, Tóth István úgy véli, hogy első körben azt az 1993–1994-ben kiépült vízvezetékrendszert kell működésre alkalmas állapotba hozni, amely épp a vízpótlás céljából épült. Annak a rendszernek a csövei ugyanis többé-kevésbé rendben vannak, és az előzetes számítások szerint körülbelül negyvenmillió forint kell a rendbetételére.

A városvezető szerint ezzel a cél reálisan nem lehet az, hogy a régi, 160 centiméteres vízszintet elérjék, de legalább a jelenlegi eredmények megtarthatók. 

(Borítókép: Alacsony vízszint a Velencei-tavon Velence település térségében. Fotó: Faludi Imre / MTVA / MTI)

Rovatok