Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzék a kormány hazugságáról, Gulyás Gergely a miniszterelnök befolyásáról beszél

2022. március 25., péntek 15:43

Orbán Viktor levelet írt, Havasi Bertalan bejelentett háromszázmillió eurót, az ellenzék viszont azt mondja, hogy nem arról van szó, amit a kormány állít.

Ahogy arról beszámoltunk, Orbán Viktor levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének. A miniszterelnök ebben az újjáépítési alapból Magyarországnak járó hitelrészt is kéri, amelyet tavaly még visszautasított. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke nem sokkal ezt követően úgy nyilatkozott, hogy a levél nyomán háromszázmillió eurós uniós forrás nyílhat meg Magyarország számára.

Ellenzék: A kormány újabb hazugsága

A hatpárti ellenzéki összefogás pártjainak EP-képviselői közös közleményükben arról írnak, hogy a kormány hazudik, a forrás a menekültek miatt válik elérhetővé, és nem a helyreállítási alapból érkezik.

A közleményben Orbán Viktor levelét megalázkodó hangvételűnek nevezik, és leszögezik, hogy Magyarország egyelőre képtelen hozzájutni az uniós fejlesztési alapokból járó több ezer milliárdnyi összeghez.

Az a háromszázmillió euró, amelyre a kormány hivatkozik, egy 2020-ban létrehozott alapból származik, amit az Európai Bizottság múlt heti döntése alapján az Ukrajnából érkező háborús menekültek miatt kapunk.

Azt is hozzáteszik, hogy a koronavírus-válság után az ország helyreállítását lehetővé tévő milliárdokat „Orbán Viktor és barátai gátlástalan lopása, korrupciója miatt egyelőre az ország nem kapja meg”. Az ellenzék szerint ezekre a forrásokra Magyarország csak a kormányváltás után számíthat.

Gulyás Gergely: Orbán Viktor komoly befolyását mutatja a forrás megszerzése

Orbán Viktor miniszterelnök komoly befolyását, a magyar érdekképviselet hatékonyságát mutatja, hogy Magyarország több mint százmilliárd forint szabadon felhasználható európai uniós forrást kap az orosz–ukrán háború miatt – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a közmédiának nyilatkozva.

Az MTI tudósításából kiderül: Gulyás Gergely a megújult somlói vár átadóünnepsége után azt mondta, komoly sikert ért el a miniszterelnök Brüsszelben, mivel az országnak járó uniós forrásokon túl Magyarország még háromszázmillió eurót kap az Ukrajnából érkező menekültek ellátása miatt.

Kifejtette: ezt a több mint százmilliárd forintot szabadon lehet felhasználni azokra a költségekre, amelyekkel a háborús helyzet együtt jár. Szerinte az összeg nagy segítség ahhoz, hogy ne a magyar embereknek kelljen a háború árát megfizetniük. A miniszter közölte: alig több mint egy héttel a miniszterelnök által Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének írt levél után máris sikerült plusz százmilliárd forintot szerezni.

Úgy értékelt, hogy „a határozott kiállás Brüsszelben is eredményre vezet”, a magyar érdekképviselet hatékony.

Hozzátette: a magyar miniszterelnök – aki rangidős tagja az európai unió állam- és kormányfői testületének, mivel a legrégebben hivatalban lévő kormányfő – komoly befolyással rendelkezik, ennek köszönhető, hogy újabb, jelentős uniós forrásokhoz juthatott az ország.

Gulyás Gergely azt mondta: a valóság cáfolja azt, amit a baloldal mond. A valóság ugyanis az, hogy Magyarország tárgyal a folyamatban lévő uniós költségvetésről, a tárgyalások „teljesen normális menetrend szerint” haladnak, és a partnerségi megállapodást néhány héten, hónapon belül aláírják.

Kitért arra is, hogy az előző hétéves költségvetési ciklusból a legtöbb forrást Magyarország hívta le időarányosan. Gulyás Gergely hangsúlyozta: a korábbi ciklus forrásainak felhasználása és a most megszerzett uniós forrás ékesen cáfolja a baloldal állításait, amelyek a választások közeledtével egyre nagyobb valótlanságokat tartalmaznak.

(Borítókép: Gulyás Gergely. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok