Index Vakbarát Hírportál

Bombákat találtak egy erdőben Komárom és Ács között

2022. március 25., péntek 14:46

Világháborús robbanótesteket találtak a vízvezetékrendszer kialakításán dolgozó munkások a Komárom és Ács közötti erdős területen – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede Facebook-oldalán pénteken.

Bejegyzésükben azt írták: a több mint 75 éve szunnyadó robbanóeszközök első példányát egy munkagép kanala hozta felszínre, majd a jelenlévők értesítették a rendőrséget. Ezt követően a tűzszerész-alakulat több napon keresztül folytatott műszeres keresést, és egymás után emelték ki a különböző állapotú robbanótesteket. A felszínre hozott világháborús robbanótestek össztömege elérte a 250 kilogrammot.

Végül 23 német, 7,5 centiméteres páncéltörő tüzérségi gránátot, négy 8,8 centiméteres, ugyancsak német páncéltörő tüzérségi gránátot és hozzávetőlegesen 65 kilogrammnyi robbanótest-maradványt szállítottak el a katonák a helyszínről későbbi megsemmisítésre – ismertették.

Az esettel kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy átlagosan évi kétezer rendőrségi bejelentés érkezik a Magyar Honvédség tűzszerészügyeletére, jellemzően a második világháborúból visszamaradt katonai eredetű robbanótestekkel összefüggésben.

Fontos, hogy ha bárki robbanóeszköznek vélt tárgyat talál, azonnal értesíteni kell a rendőrséget

– figyelmeztetettek a honvédségi tűzszerészek, kiemelve, hogy a robbanóeszközök 1945 óta még veszélyesebbé is válhattak, mint legyártásuk vagy alkalmazásuk idején voltak.

Rovatok