Index Vakbarát Hírportál

Kovács Zoltán: Nem kompromisszum kérdése a fegyverek és katonák átengedése

2022. március 26., szombat 14:54

Nem kompromisszum vagy vélemény kérdése, hogy Magyarország nem enged át fegyvereket és katonákat a magyar–ukrán határon – jelentette ki a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Sky News Arabiának adott pénteki interjújában, amelyet szombaton a Facebook-oldalán is megosztott.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország miért nem akarja teljesíteni Volodimir Zelenszkij ukrán elnök követeléseit, például, hogy katonákat engedjen át a magyar–ukrán határon, Kovács Zoltán kiemelte, Magyarország történelmi példák és tanulságok miatt mindig is nagyon határozott álláspontot képviselt.

Úgy fogalmazott, hogy „ez a magyar emberek akarata, tehát nem kompromisszum vagy vélemény kérdése”, hanem „olyan megbízatás, amit a miniszterelnök a magyar emberek nevében képviselt”, és „nem kérdőjelezhető meg”.

Ukrajna szuverenitásáról: kell hogy legyen „valami” Oroszország és Magyarország között

Kitért arra, hogy amikor az Ukrajnának szánt katonákról vagy fegyverszállításról van szó, a kormány szem előtt tartja a 150 ezer kárpátaljai magyar érdekeit, „és ez az egyik oka annak, hogy nem szállítunk fegyvereket”.

Értékelése szerint a magyar–ukrán viszony mindig is nagyon világos volt. A magyar nemzeti érdek az, hogy Ukrajna területi szuverenitása sértetlen legyen. Mert – ahogy a miniszterelnök is több alkalommal megfogalmazta – kell hogy legyen „valami” Oroszország és Magyarország között.

Ugyanakkor Ukrajnának teljes mértékben teljesítenie kell minden nemzetközi szervezet vele szemben támasztott elvárásait, az ENSZ-től kezdve az Európai Unióig vagy a NATO-ig, amikor a nemzeti kisebbségekről és azok nyelvi vagy emberi jogairól van szó

– szögezte le az államtitkár, aki a háborúval kapcsolatban hangsúlyozta azt is, bármekkora terhet jelentsen, és bármekkora költséggel járjon is, Magyarország minden, Ukrajnából érkező menekültnek segít.

Az orosz energia magyar és európai érdek 

Az energiáról szólva kiemelte, rövid távon a valós helyzet miatt „nincs helye semmiféle érzelmi vagy spekulatív megközelítésnek”, a helyzet pedig az, hogy a magyarországi olajkészlet 85 százaléka, a gáz 65 százaléka Oroszországból származik.

Azt is elmondta, hogy Magyarország álláspontja az orosz energiával kapcsolatban egyelőre nagyon határozottan egybevág Európa nagy részének az érdekeivel. Hozzátette: keményen dolgoznak azon, hogy az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat hathatóssá tegyék, de „léteznek áthághatatlan határok”, és mindez nem vélemény vagy érzelem kérdése, hanem a kőkemény valóság.

Kovács Zoltánt kérdezték az Amerikai Egyesült Államok és az EU oroszokat sújtó azon szankcióiról is, amelyek sport- és közösségi eseményeket érintenek, illetve amelyekkel vagyonos oroszok pénzét fagyasztják be.

Az államtitkár emlékeztetett: Európa már látott olyat, amikor intézkedések túlzóvá váltak, az érzelmek elszabadultak, és országokat, nemzeteket tettek felelőssé dolgok miatt. Meglátása szerint a kollektív büntetés nem a legjobb megoldás, és óvatosságra intett, amikor egyszerű orosz állampolgárokat akarnak megbüntetni, főleg olyanokat, akik már régóta élnek Nyugat-Európában.

A háború Magyarországot sújtó gazdasági hatásairól szólva Kovács Zoltán elmondta: az Oroszország elleni korábbi szankciók nagyobb terhet jelentettek Közép-Európa országainak, így Lengyelországnak, Szlovákiának, Magyarországnak és Romániának. Ez Kelet-Európán belül egymás közelségének és a már kialakított gazdasági együttműködésnek tudható be, beleértve Oroszországot is.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy jelen körülmények között különösen veszélyes az európai pénzek visszatartása, ezért kéri Magyarország a helyreállítási alapból járó összegeket.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, szombati, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Ukrajnából érkezett menekültek a számukra létesített fogadóközpont bejárata előtt a berlini Tegel Nemzetközi Repülőtéren 2022. március 21-én. Fotó: Steffi Loos / MTI / AP)

Rovatok