Index Vakbarát Hírportál

Már 64 ezer szavazat érkezett levélben

2022. március 26., szombat 10:53 | aznap frissítve

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok a külképviseletek címére is feladhatják postán a levélszavazatukat, ebben az esetben annak a külképviseleti szavazás végéig kell megérkeznie a külképviseletre. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombati adatai szerint már 64 ezer levélszavazatot adtak le a választópolgárok.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az országgyűlési képviselők választásán és a vele egy napon rendezett népszavazáson csak levélben szavazhatnak, és csak akkor, ha március 9-ig felvetették magukat a névjegyzékbe. Ezt több mint 456 ezren tették meg. Az NVI eljuttatta a választópolgároknak a szavazási levélcsomagokat, és 46 ezren jelezték, hogy valamelyik külképviseleten akarják átvenni.

A szavazónak a szavazólapokat tartalmazó válaszborítékot az NVI-hez kell eljuttatni postán, úgy, hogy az a szavazás napján 19 óráig megérkezzen – ezt bárhonnan ingyenesen lehet megtenni. Fel lehet adni térítés ellenében bármelyik külképviseletre címezve is, ebben az esetben a külképviseleti szavazás lezárultáig kell megérkeznie a levélszavazatnak a címre. Az amerikai kontinensen szavazóknak figyelembe kell venniük, hogy az időeltolódás miatt a külképviseleti szavazás szombaton lesz.

A válaszborítékot le is lehet adni bármely külképviseleten március 19-től munkanapokon. A külképviseletek általában reggel 8 óra és délután fél öt között vannak nyitva, de Beregszászon, Ungváron, Kolozsváron, Csíkszeredán, Bukarestben és Szabadkán minden nap 6–22 óra között van erre lehetőség.

A válaszboríték leadható a külképviseleti szavazás időtartama alatt (általában 6–19 óra között) is a külképviseleten, valamint Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhelyen is, a szavazás napján 6–19 óra között.

Az NVI szombati adatai szerint már 64 ezer levélszavazatot leadtak a választópolgárok: 23 ezret közvetlenül, levélben juttattak el az NVI-hez, 41 ezret pedig a külképviseleteken adtak le. 

Az NVI a választási eljárási törvény szerint március 28-tól ellenőrizheti a beérkezett levélszavazatok választót azonosító nyilatkozatait. 

Március 28-án, hétfőn elkezdik a levélcsomagok azonosítólapjainak ellenőrzését

Szombat délután az NVI közleményben tájékoztatott arról, hogy a  választási eljárási törvénynek megfelelően hétfőn, hat nappal a választások előtt negyven munkaállomáson megkezdik a szavazási levélcsomag azonosító iratainak az ellenőrzését.

„Először az azonosító nyilatkozat adatai alapján vizsgálják az ügyintézők, hogy a szavazatot beküldő szerepel-e a névjegyzékben. A nyilatkozaton feltüntetett adatoknak egyezniük kell a névjegyzékben nyilvántartott adatokkal” – írták. 

Mint ismert, a levélszavazat érvénytelen, ha az azonosítólap hiányos, hibásan kitöltött vagy a beérkezett szavazási levélcsomag válaszborítékja nincs lezárva. A levélben leadott szavazat abban az esetben is érvénytelen, ha a levélcsomag tartalma hiányos. 

Az NVI közölte azt is, hogy az azonosító nyilatkozatok tételes és elektronikus ellenőrzésével megállapítható, ha a választópolgár nem megfelelően töltötte ki a formanyomtatványt. Ez az eljárás kizárja annak lehetőségét is, hogy valaki több szavazatot adhasson le.

A levélszavazatot tartalmazó kisebb borítékok felbontását és a szavazatok összesítését a választás napján, 19 óra után kezdi meg az NVI.

Rovatok