Index Vakbarát Hírportál

Kétcsúcsos omikronra, sorban álló deltakronra készülhetünk

2022. március 27., vasárnap 06:01

Úgy tűnik, kétcsúcsos lesz az omikron-hullám, és legalább három oltás szükséges a vírus elleni megfelelő immunizációhoz. Közben a deltakron rekombinánsból már többet is azonosítottak, de egyelőre nem tudni, hogy ezeknek milyen képességeik lehetnek.

Bár egyre kevésbé veszünk róla tudomást, a koronavírus továbbra is velünk van. Az elmúlt héten naponta 2500 fő körül volt az új fertőzöttek száma, és 30–40 között az elhunytaké.

Közben a hírek szerint Kínában fertőzési csúcsokról beszélnek, milliós nagyvárosokat zárnak le a járvány megfékezése érdekében, és Nyugat-Európában is felfutás figyelhető meg, Ausztriában például ismét kötelező a maszkviselés. 

Azonban ami Kínát illeti, az ottani történések füstje nagyobb, mint a lángja – nyilatkozta a 24.hu-nak Dr. Kemenesi Gábor virológus. 

A PTE Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa elmondta, hogy a távol-keleti országban most futottak fel az omikron-variáns okozta fertőzések, illetve a kínai járványügyi adatok nem alkalmasak komolyabb elemzések elvégzésére.

Negyedik oltás is kellene

Ha pedig Európára tekintünk, most úgy tűnik, letűnt a nyugat-európai nagy omikron-hullám, és bár vannak ingadozások, jelentősebb felfutás egyelőre nem látszik. Illetve egy érdekes jelenség éppen az elmúlt hetekben jelent meg, ugyanis úgy tűnik, az omikron-hullám kétcsúcsú lesz, és éppen az ilyen kiszámíthatatlan jelenségek miatt a legfontosabb feladat most az oltásokkal elért védelem fokozása: egyre inkább a negyedik dózis minél szélesebb körű beadatásán kell gondolkodnunk – mondta a virológus.

Főleg az idősebb korosztályok védelme fontos, hiszen esetükben hamarabb bekövetkezik az úgynevezett immunmemória-vesztés, amit az ismétlőoltásokkal lehet korrigálni, ami a változó és kiszámíthatatlan vírushelyzetben lényeges.

Az időtényezőt is figyelembe véve az omikronnal szemben két oltás nem elég, legalább három szükséges a megfelelő mértékű immunizációhoz

– emeli ki a szakember, hozzátéve, hogy Magyarországon most a harmadik oltás beadatása lenne a legfontosabb.

Ma már teljesen kiszámíthatatlan a koronavírus csapongása, és a virológus szavaival élve viharos időszakot élünk. Szabadon kering keresztül-kasul a világban, egymástól függetlenül jönnek létre az újabb változatok. Mi ebből az egészből annyit érzékelünk, hogy egyszer csak hirtelen, a semmiből előbukkanhatnak az újabb variánsok.

Máris itt a rejtélyes deltakron

Ilyen például a rejtélyes deltakron, amit a delta- és az omikron-variáns hibridjeként szoktak bemutatni. Így is van, annyi különbséggel, hogy nem hibridről, hanem rekombinánsról van szó, és kissé sántít a deltakron elnevezés, mert valójában már többet ismerünk belőle, mindegyik a delta és az omikron egy-egy alváltozatának keveredéséből jött létre – közölte Kemenesi Gábor.

(Borítókép: Beoltanak egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina negyedik, emlékeztető adagjával a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2022. március 19-én. Fotó:  Komka Péter / MTI)

Rovatok