Index Vakbarát Hírportál

Változó betörési trendek: még a fagyasztót is kirabolják disznóvágás után a tolvajok

2022. március 27., vasárnap 14:15

Budapesten történik a legtöbb lakásbetörés és betöréses lopás, míg ebből a szempontból Zala megye a legbiztonságosabb – derül ki a 2020-as hatósági statisztikákból.

Az adatok alapján a pandémia első évében jelentősen visszaesett itthon a betöréses lopások száma: míg 2016-ban 23 ezernél is több betörés történt, addig 2020-ban 11 ezer ilyen esetet regisztráltak.

A magyarországi betörési trendeket évtizedes távlatban nézve látszik, hogy tíz év alatt körülbelül negyedére esett vissza a bűnesetek száma. Hasonló a helyzet a lakásbetörésekkel is, amelyekből 2020-ban 6983-at regisztráltak, 2018 előtt pedig még négy számjegyű volt a hazai esetszám.

A Groupama biztosító is arról számolt be a Pénzcentrumnak, hogy az utóbbi évtizedekhez képest egyre kevesebb vagyontárgyat tulajdonítanak el betöréskor a tolvajok. Amire ennek ellenére máig előszeretettel utaznak:

Az Allianz tapasztalata, hogy a családi ezüst mellett újabban az otthoni digitális eszközök válnak elsősorban eltulajdonítás áldozatává, köztük a tévék, a laptopok és a mobiltelefonok, valamint az okosotthon-felszerelések, a smart játékok és a smart pet eszközök.

Emellett a téli időszak slágerbetörése, amikor a tolvajok kirámolják a mélyhűtőből az aktuális disznóvágás után éppen oda került termékeket.

A már említett ingóságok mellett az Aegon listáján szerepelnek még az értékes karórák, valamint a márkás ruhaneműk is. Ahogy a K&H is a következőket tette fel a lopási népszerűségi listára: készpénz, ékszerek, laptopok, tabletek, mobiltelefonok, kerti gépek és kisebb műszaki cikkek.

Rovatok