Index Vakbarát Hírportál

A balatoni hajótartás lassan megfizethetetlen

2022. március 28., hétfő 10:37

Ennek ellenére mára megteltek a tó vitorláskikötői, miközben sok hajótulajdonosnak gondot okoz a magas bérleti díj kifizetése. A megoldás a bójázás lehet.

Arról nincs pontos adat, hogy mennyi hajó van a Balatonon, de a számot általában nyolcezerre becsülik, és nagyjából ugyanennyi a kikötőhely is. Vagyis ki lehet tenni a megtelt táblát a balatoni kikötőkre – számoltunk be a helyzetről tavaly év végén az Index hasábjain.

Új fejlemény, hogy több mint kétszáz vitorlástulajdonos jelezte írásban, hogy szeretné inkább bóján tartani hajóját a Balatonon,

tekintettel arra, hogy a kikötőhelyek elfogytak, vagy megfizethetetlenek. Szakértői csapat alakult tehát, hogy feltérképezze a múltban létező, mára már elfeledett bójázás lehetőségeit, írja a likebalaton.hu.

Ennek megfelelően lehet, hogy az idei szezonban sok helyen találkozhatunk már bójához kötött vitorlásokkal a magyar tengeren. Ezen munkálkodik Gerő András, aki szerint most drámai a helyzet, és megoldást kell keresni a kiszoruló hajók elhelyezésére, mert egyébként lehet, hogy a legtöbb veszélyes hulladékként végzi. 

Elvileg a Balatonon nem tiltott a bójázás, és az északi parton a múlt század végéig főleg ilyen módon tárolták a csónakokat és vitorlásokat – tette hozzá Gerő András.

Rovatok