Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: A választási kampány leegyszerűsíti és kiélesíti a felek álláspontját

2022. március 28., hétfő 20:33

A magyar álláspont szilárd, a kampány ráadásul még jót is tett a háborúról szóló vitának: leegyszerűsíti és kiélesíti a felek álláspontját; pontosan tudjuk, hogy mit gondol az egyik fél és a másik. A nemzeti oldal álláspontja világos: a béke oldalán maradunk. Egyetlen lépést sem teszünk, ami bajba sodorhatja Magyarországot. Ez nem egy kalandregény, ez vérre megy – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Hír TV hétfő esti műsorában.

A miniszterelnök az orosz–ukrán háborúról úgy fogalmazott: ha bevonódunk egy háborúba, amely nem a mi háborúnk, semmit sem nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk. A nemzeti oldal álláspontja világos: a béke oldalán maradunk, nem szállítunk fegyvert, nem küldünk katonákat és nem engedünk át Magyarország területén fegyvereket sem Ukrajnába – hangsúlyozta Orbán Viktor. Úgy fogalmazott, ha a békét akarunk, akkor azt Magyarországon és a NATO-ban is csak a nemzeti oldal tudja képviselni, meglátása szerint a baloldalon ismerethiány van, kevés, korlátozott fogalmuk van arról, hogy pontosan milyen viták vannak a NATO-ban. 

A háborúval kapcsolatban hozzátette: nem lehet úgy segíteni az ukránoknak, hogy „szétlövetjük Magyarországot”. Kiemelte: nem segítség, ha elzárják a gáz- és olajcsapot, és a magyar gazdaság három nap múlva megáll. A miniszterelnök közölte: terveik szerint a következő évtizedben úgy alakítják át a magyar energiatermelés szerkezetét, hogy javarészben nukleáris forrásból származik majd, a másik része pedig napenergiából, és a kettő együtt kiteszi az energiaszükséglet több mint kilencven százalékát.

Persze mindig lesz valamennyi Oroszországból érkező energiaforrás, de nem az a cél, hogy ne jöjjön semmi, hanem hogy ne függjünk tőle, mindig legyen más, és ne legyünk kiszolgáltatva

– fogalmazott, hozzátéve: világosan kell meghatározni, hogy mi a magyarok érdeke, mi Magyarország érdeke.

Nem szabad belesodródnunk ebbe a konfliktusba. Ebben a vitában sosem vettük részt, ez két másik ország vitája. Amikor mi a békét képviseljük, és a további háborúskodás helyett békére lenne szükség, akkor a saját érdekünkből indulunk ki. A másik a biztonság: az ország biztonságát is meg kell őriznünk

– mondta a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy április 3-án a választás tétje: béke vagy háború.

A miniszterelnök szerint aki a baloldalra szavaz vasárnap, az a fegyverszállításra, az ukrán–orosz konfliktusba való beavatkozásra szavaz. 

Ahogy járom az országot, és kampányolok – hiszen ez a választás nem dőlt el, a választás nem egy lefutott meccs –, azt látom, hogy a magyarok értik, hogy miről van szó, átlátnak a szitán. Nem tartok attól, hogy rossz döntést hoznak hétvégén

– fogalmazott Orbán Viktor. Hangsúlyozta, nagyon fontos a higgadt, megfontolt viselkedés: nagy ügyek vannak, komoly tétek vannak, határozottnak és gyorsnak kell lenni, de megfontoltnak.

Ha nincs gabona, éhség van

„Komoly kérdések vannak: lesz-e gáz, lesz-e olaj, lesz-e gabona?” – tette fel a kérdést a kormányfő. Hozzátette: Oroszország és Ukrajna két olyan ország, amely a világ gabonával való ellátásában kiemelkedő szerepet játszik, és most komoly esély van arra, hogy mindkét ország termelési mennyisége kiesik.

És akkor éhség van, mert ha nincs gabona, akkor éhség van

– mondta, majd hozzátette: a gabona árának növekedésével előállhat egy olyan helyzet, amiben „kiszippantják magas áron a gabonakészleteinket a külföldiek Magyarországról, és akkor itt nem marad, és akkor nekünk kell még magasabb áron importálni”.

Előfordulhat, hogy a háborúnak, ha elhúzódik, lesz egy olyan következménye az európai gazdaságra, hogy bizonyos élelmiszeripari termékek nem állnak elegendő mennyiségben rendelkezésre

– fogalmazott Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy most nagyok a tétek, és ilyenkor kell a higgadtság, nyugalom, tapasztalat és a napi politikai viták fölé emelkedés képessége.

Orbán Viktort az április 3-i népszavazásról is kérdezték, amivel kapcsolatban elmondta: a magyar emberek pontosan tudják, hogy van egy „genderőrület”, amely az élet legalapvetőbb biztos pontjait kezdi ki, mozgatja meg, akarja átrendezni.

Tudják, hogy ez a baj kopogtat az ajtón, és ezért van az, hogy minden elemzés szerint a népszavazáson való részvétel magas lesz. A hagyományos családfelfogás és életrend támogatottsága nagyon magas szinten van, és itt a baloldal–jobboldal választóvonal szinte egyáltalán nem működik, mert arról van szó, hogy normálisan akarjuk-e továbbra is berendezni az életünket, vagy belemegyünk egy olyan kalandba, hogy a gyerekeinken keresztül fölforgassák azt, amit eddig biztos pontnak éreztünk – mondta Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy az embereknek határozott véleményük van, itt is csak az a kérdés, hogy elmennek-e a négy nemmel elmondani a véleményüket.

Március 28-án, hétfőn, kampánykörútjának győri állomásán Orbán Viktor miniszterelnök elmondta: a háború kitörésével megváltozott a választás tétje; meglátása szerint a jobb- és baloldali pártok nem egyformán, hanem különböző módon reagáltak Oroszország és Ukrajna háborújára, amely február 24. óta tart. A miniszterelnök Győrben úgy fogalmazott: ha a parlamenti választáson a Fidesz–KDNP győz, kimaradunk a háborúból, ha viszont a baloldal, akkor bele fogunk sodródni – erről itt írtunk bővebben.

Vasárnap országgyűlési választások lesznek Magyarországon, az erről szóló híreinket itt találja. Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, hétfői percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Hír TV-nek Budapesten 2022. március 28-án. Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok