Index Vakbarát Hírportál

A fiataloknak fontos, hogy a következő kormány mennyire lesz ökoharcos

2022. március 28., hétfő 11:46

A 17–29 évesek több mint a kétharmada fontosnak tartja, hogy a következő magyar kormány kiemelt célnak tekintse a klíma- és az ökológiai válság elleni harcot.

A Datalyze és az IDEA Intézet a European Climate Foundation támogatásával társadalomtudományi alapkutatást végzett a magyar fiatalok zöldtémával, környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos véleményének feltárására.

A kutatás egyrészt egy online beszélgetéseket 2019. január 1. – 2022. január 1. között vizsgáló social listening módszerre épült, és így kutatói szövegelemzés készült 314 ezer tartalom alapján, másrészt a közösségi médiában folytatott beszélgetések tapasztalataira építve egy kérdőíves vizsgálatra került sor. A kérdőíves kutatás a 17–29 éves magyar fiatalok körében készült 2022. február folyamán.

Fontos a klímaválság elleni harc és a zölddiskurzus

A 17–29 évesek több mint a kétharmada fontosnak tartja, hogy „2022 áprilisától Magyarországnak olyan kormánya legyen, amely kiemelt célnak tekinti a klíma- és ökológiai válság elleni harcot”. A magyar kormány eddigi környezetvédelmi intézkedéseit meglehetősen kritikusan fogadják és értékelik a fiatalok. Azzal az állítással, miszerint „A magyar kormány nem korlátozza eléggé a környezetszennyező vállalatokat.”, a megkérdezettek kétharmada vagy teljesen, vagy inkább egyetért.

A magyar 17–29 évesek közel egyötöde beszélget rendszeresen a zöldkérdésekről szüleivel, barátaival. A zölddiskurzus az életkor, az urbanizáció és az iskolázottság emelkedésével növekszik, és különösen magas a nők körében. A zöldtéma felvállalása a fiatalok választói döntéseiben is szerepet játszhat. A miniszterelnök-jelölt következetes zöld kiállását a 17−29 éves mintába került fiatalok közel kétharmada tartja fontosnak.

A fiatalok nem a politikai cselekvők múltbeli tevékenységét mérlegelik leginkább, hanem azt, hogy az adott párt, pártszövetség mit nyújthat számukra a környezet- és a természetvédelem területén. A fiatal generáció nagy többsége tisztában van a klímaváltozás súlyos társadalmi és hosszú távú következményeivel. A klímaváltozást tagadó álláspont elfogadottsága alacsony: 12 százalékuk ért csak egyet vele.

Kritikusak az eddigi környezetvédelmi intézkedésekkel

A magyar kormány eddigi környezetvédelmi intézkedéseit meglehetősen kritikusan fogadják és értékelik a 17–29 évesek. Azzal az állítással, miszerint „A magyar kormány nem korlátozza eléggé a környezetszennyező vállalatokat.”, a megkérdezettek kétharmada vagy teljesen, vagy inkább egyetért.

A közösségi médiában (Facebook, online portálok vonatkozó felületei, YouTube, Instagram, Twitter) folytatott beszélgetések alapján megállapítható:

(Borítókép: Táblát tartó fiatal a magyarországi Fridays for Future mozgalom budapesti tüntetésén 2022. március 25-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok