Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzék Szijjártó Péter lemondását követeli

2022. március 29., kedd 15:17

Sajtóinformációk szerint az orosz titkosszolgálatok hozzáférhettek a Külgazdasági és Külügyminisztérium számítógépes hálózatához és belső levelezéséhez. Az ellenzék lemondatná Szijjártó Pétert, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke magyarázatot vár, a DK hazaárulást emleget.

A Direkt36 a birtokukba került belső iratra, valamint állami tisztviselőkre hivatkozva arról ír, hogy az orosz titkosszolgálatok hekkercsoportjaitól érkező támadásokkal feltörték a magyar külügyminisztérium kommunikációs csatornáit.

A hatpárti ellenzéki szövetség ennek hatására Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter lemondását követeli. Az Egységben Magyarországért közleményében úgy fogalmaznak, hogy

a ma napvilágra került információk alapján az oroszok már nem a spájzban vannak, hanem a kormány dolgozószobáiban: az orosz titkosszolgálat évek óta gyakorlatilag korlátlan hozzáféréssel rendelkezik a külügyminisztérium teljes informatikai rendszeréhez.

Az ellenzék szerint ez nem történhetett volna meg, „ha Orbán Viktor nem teszi orosz gyarmattá Magyarországot az elmúlt tizenkét évben”, és a kormányfő valóban Magyarország érdekeinek védelmére törekedett volna.

Az Egységben Magyarországért pártjai szerint Szijjártó Péternek le kell mondania a külügyminiszteri pozícióról. Nem állhat a külügyminisztérium élén olyan ember, aki tudatosan kiszolgáltatta az országot orosz érdekeknek. Emellett Magyarországról azonnali hatállyal ki kell utasítani az orosz kémbankot, amely úgy működhet néhány száz méterre Orbán Viktor vagy Szijjártó Péter dolgozószobájától, hogy oda magyar hatóság nem teheti be a lábát.

Magyarázatot vár a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke

Stummer János, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke, valamint Molnár Zsolt (MSZP) és Ungár Péter (LMP) közös közleményben jelentette be, hogy a bizottság holnapi ülésére meghívót kapott az elhárításért felelős Alkotmányvédelmi Hivatal, a magyar hírszerzés és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetősége is. Ezen az ülésen átfogó tájékoztatást és magyarázatot várnak a történtekre.

Közben Vadai Ágnes, a Honvédelmi és rendészeti bizottság DK-s alelnöke sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy

ha az Orbán-kormány tudta, hogy orosz kibertámadás alatt áll az ország, és erre úgy reagált, hogy előbb leépítette a kibervédelmet, majd ezt az egészet eltitkolta a nyilvánosság és az ország előtt, az a hazaárulás minősített esete.

A DK ezért azt követeli, hogy Polt Péter legfőbb ügyész hivatalból indítson eljárást.

Reagált a külügyminisztérium

Cikkünk megjelenése után a Külgazdasági- és Külügyminisztérium egyetlen mondattal reagált a hírre:

Kampányhazugságokkal nem foglalkozunk.

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok