Index Vakbarát Hírportál

Feljelentéssel reagált Márki-Zay Péter a külügyminiszter nyilatkozatára

2022. március 30., szerda 18:59

Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje feljelentette Szijjártó Péter külügyminisztert rémhírterjesztésért.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még kedden tette közzé, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter egy Twitter-bejegyzésben üzent Ukrajna elnökének, világossá téve, hogy „megegyeztek”.

Megegyeztek abban, hogy ha Magyarországon a baloldal kormányozna, akkor azonnal megszavaznák a földgáz- és kőolajszállításra vonatkozó szankciókat, valamint azonnal megkezdenék a fegyverszállításokat is Ukrajnába

– írta a külügyminiszter. Szerda reggel a Magyar Nemzetben jelent meg egy cikk, amely nemzetbiztonsági forrásokra hivatkozva azt állította, hogy Márki-Zay Péter stábja felvette a kapcsolatot Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A Magyar Nemzetben megjelent írásra reagált az ukrán nagykövetség is; közösségi oldalukon azt írták:

Ukrajna eddig sem avatkozott, és ezután sem fog beleavatkozni Magyarország belügyeibe. A Magyar Nemzet ilyen jellegű kiadványokkal próbál minket bevonni a belső harcba, de mi nem hagyjuk provokálni magunkat. Javasoljuk, hogy a kiadó hagyjon fel az ukránellenes pánikkeltéssel, Magyarország ellenségeit máshol kell keresni. 

A külügyminiszter a szerdai kormányülés után a Facebook-oldalán tett nyilatkozatában megerősítette, hogy folyamatos az egyeztetés az ellenzék és az ukrán kormány képviselői között a magyar választás befolyásolásával.

Feljelentéssel reagált Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter a Facebook-oldalán reagált Szijjártó Péter nyilatkozatára. A dunaújvárosi rendőrség előtt állva a miniszterelnök-jelölt videóban így fogalmazott: „Most be fogok menni ebbe az épületbe, és feljelentést fogok tenni Szijjártó Péter hazugságainak ügyében”. Meglátása szerint rémhírterjesztés és rémületkeltés, és a magyar választások befolyásolására alkalmas hazugság, ahogyan a külügyminiszter nyilatkozott.

Az igazság az, hogy még csak nem is tárgyaltunk Zelenszkij elnökkel. Jóllehet én nagyon-nagyon boldog lennék, hogyha egyszer majd összejön ez a tárgyalás

– mondta a politikus, aki a videója előtt szereplő bejegyzésben azt írta: tudja, hogy miről akarja elterelni a figyelmet a hazudozásával a külügyminiszter; arról, hogy orosz ügynökként viselkedve hagyta, hogy Putyin hekkerei egy évtizeden át hozzáférjenek a minisztérium legtitkosabb adataihoz.

A kormány oroszbarátsága veszélybe sodorja Magyarország biztonságát

– fogalmazott az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Hangsúlyozta továbbá: támogatja az ukrán elnököt abban, hogy az ukrajnai magyarok és az ukránok közösen állítsák meg Putyint, mielőtt „visszafoglalná a teljes régi szovjet birodalmat”.

Nagyon szeretném, ha Ukrajnában állítanánk meg Putyint

– fűzte hozzá Márki-Zay Péter.

Vasárnap országgyűlési választások lesznek Magyarországon, az erről szóló híreinket itt találja

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép:  Papajcsik Péter / Index)

Rovatok