Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Magyarország elítéli az agressziót, békében és biztonságban szeretne élni

2022. március 31., csütörtök 19:02

A bukaresti kilencek elítélik a katonai agressziót, békében és biztonságban szeretnének élni – fogalmazták meg közös álláspontjukat a NATO keleti szárnyához tartozó országok külügyminiszterei pozsonyi találkozójukon.

Magyarország ragaszkodik ahhoz a döntéshez, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnába, nem enged át fegyvereket a területén, illetve ellenzi az orosz kőolaj és földgáz importjára vonatkozó szankciók bevezetését – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután a NATO keleti szárnyához tartozó országok külügyminisztereivel tárgyalt Pozsonyban.

Ez nem a mi háborúnk, Magyarország ki akar maradni belőle – hangsúlyozta a külügyminiszter, hozzátéve: a magyar kormány érti, hogy a fegyverszállítás Ukrajna érdeke, „de ellentétes a mi érdekünkkel”.

Az úgynevezett bukaresti kilencekhez tartozó államokkal – Bulgáriával, Csehországgal, Észtországgal, Lengyelországgal, Lettországgal, Litvániával, Romániával és Szlovákiával – együtt Magyarország elítéli a katonai agressziót, békében és biztonságban szeretne élni, ismertette a tanácskozáson megfogalmazott közös álláspontot a közmédiával Szijjártó Péter.

Hozzátette: a tanácskozáson megismételte a magyar álláspontot, miszerint az orosz–ukrán háború nem Magyarország háborúja, és a magyar kormány mindent meg kíván tenni azért, hogy a magyar embereket megvédje ettől a háborútól.

A tanácskozáson elhangzott álláspontokról, valamint a Magyarország nyújtotta humanitárius segítségről itt írtunk korábban.

(Borítókép: A bukaresti kilencek külügyminiszteri találkozójának résztvevői Pozsonyban 2022. március 31-én. Jobbról az ötödik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fotó:  MTI / AP / TASR / Pavel Neubauer)

Rovatok