Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter: A fiatalokban van minden hitem

Percről percre közvetítés az ellenzék kampányzárójáról

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • „Orbán Viktor szégyen lett mindannyiunk számára, de holnap lemoshatjuk ezt a gyalázatot, visszanyerhetjük nemzeti büszkeségünket” – hangsúlyozta Márki-Zay Péter, hozzátéve: szeretettel fogadnak mindenkit, legyen jobb- vagy baloldali, keresztény, zsidó vagy ateista, bármilyen szexuális orientációjú.

  Az ellenzék kampányzárója a Himnusz közös éneklésével ért véget.

 • Márki-Zay Péter azt mondta, Orbán Viktor 45 ezer ember haláláért felelős, nem áll ki a kárpátaljai magyarok mellett, nem áll ki a háborús bűnös Vlagyimir Putyin ellen. Szerinte keresztény ember nem szavazhat gyilkosokra és hazugokra. Arra is kitért, hogy a kormány plakátokon hirdeti a hazugságokat, keresztények erre nem szavazhatnak.

  Márki-Zay Péter szerint még vannak olyan papok, akik békepapokként támogatják a „hazug, korrupt” kormányt. Azt mondta: felettük nemcsak a jóisten fog ítélkezni, hanem a történelem is. A kommunista múlttal „zsarolt” papokat pedig a saját közösségük fogja kiközösíteni. Márki-Zay Péter azt is mondta: kompromisszumok nélkül nyilvánosságra fogják hozni az ügynökaktákat. Majd úgy fogalmazott: elegük van abból, hogy Iványi Gáborra küldik a NAV-osokat, és nem a terroristákra és a bűnözőkre.

  Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, ahhoz, hogy a fiataloknak ne kelljen elhagyniuk az országot, Európát kell idehozni, el kell menni szavazni, és minél több embert kell meggyőzni, hogy így tegyen. „Szabadítsuk fel a Magyarországot” – jelentette ki Márki-Zay Péter.

 • Márki-Zay Péter szerint a küzdelem nagyobb önmaguknál, különleges jelentőséget adott ennek az ukrajnai háború is.

  Orbán Viktor egyedül maradt. Még a Fidesz is szégyelli, egy kis székkel járja titokban az országot. Orbán Viktor szégyenné vált Európában, nem számíthat a NATO támogatására, amely nélkül nem tudjuk megvédeni az országot.

  Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint a kormányfő az ukrajnai háborúról hazudozik, és két hét alatt négyszer változtatott véleményt abban, hogy jöhetnek-e NATO-csapatok Magyarországra.

  Orbán Viktor hazaáruló

  – mondta Márki-Zay Péter, hozzátéve: egyetlen keresztény ember sem szavazhat arra az Orbán Viktorra, aki elárulta a hazát pénzért, és pénzért büszke pedofil is lenne”.

 • Márki-Zay Péter szerint minden feltétel adott a győzelemhez, fel fogják emelni a teljes cigányságot is, Orbán Viktor azonban csak Farkas Flóriánt tudta felemelni.

  Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kifejtette: ma már bizton ki tudja jelenteni, hogy a konzervatív, jobboldali emberek is az ellenzékben vannak, megemlítette, hogy az ellenzék március 15-i rendezvényén vett részt Donald Tusk is.

  Márki-Zay Péter őszintén hisz a győzelemben, azt látják, hogy minden egyes szavazat eldöntheti a küzdelmet.

  Az ő hitét a fiatalok adják, szerinte az áprilisi fiatalok fogják segíteni leváltani a kormányt. „A fiatalokban van minden hitem” – jelentette ki Márki-Zay Péter.

 • A Fidesz programját úgy hívják, hogy Pegasus – folytatta Márki-Zay Péter, kontrasztba helyezve ezt az ellenzék programjával. 

  Agymosott, megvezetett emberek tudják elhinni, hogy valaki olyan programmal indul a választáson, hogy elveszi a nyugdíjat, átműtteti a gyerekeket.

  Márki-Zay Péter szerint ha Orbán Viktor olyan magabiztos lenne, akkor nem kellene ilyen átlátszó, szánalmas hazugságokkal” támadnia. Ezután programpontokat sorolt: adómentes minimálbér, valódi gyermekvédelmi törvény, a családi pótlék megduplázása, a gyes megemelése, szükség esetén ingyenes magánegészségügy, az euró bevezetése, megtartják a határkerítést, önálló határőrség lesz.

  A program egyik legfontosabb elemének nevezte, hogy nem leszünk következmények nélküli ország. Elszámoltatást ígért, csatlakozást az Európai Ügyészséghez. Hadházy Ákost bíznák meg a korrupcióellenes küzdelemmel.

 • Márki-Zay Péter szerint az a közös benne és Karácsony Gergelyben, hogy ha a közvélemény-kutatásokra hallgatnának, akkor egyikük se lenne polgármester.

  Sokszor kapacitálták, hogy induljon el Hódmezővásárhelyen, de nem akart, négy évvel ezelőtt azonban ráébredt arra, hogy neki is van egy feladata. Akkor az volt, hogy elfogadja azt a felkérést, hogy teljes ellenzéki támogatással, független keresztény-jobboldaliként, volt fideszesként induljon a Fidesszel szemben. Akkor példát mutattak, de akkor még ezt a pártok nem értették meg.

  Most, egy nappal a választás előtt szerinte itt állnak a győzelem kapujában négy év munkája után. Az ellenzéki pártok ugyanis megértették, hogy össze kell fogniuk.

 • Karácsony Gergely szerint jobb ország lesz Magyarország, milliók reményét nem hagyják elveszni, majd Kölcsey Ferencet idézte: a haza minden előtt. A főpolgármester kifejtette: az ellenzék politikusai sok lépést megtettek, egymás felé léptek, bár néha botladozva, bizonytalanul. Megpróbálták túlkiabálni a velük szemben lévő hatalmasokat, és messzebb jutottak, mint az elmúlt 12 évben bármikor.

  Most rajtatok a sor, menjetek el holnap, és szavazzatok a változásra. Ha ezt megtettétek, még mindig van egy dolgotok: győzzetek meg három embert.

 • Karácsony Gergely szerint Putyin aljas háborúja Orbán Viktor 12 éves hatalmát küldte a szemétdombra, de az országot nem ránthatja magával. A választás tétje az, hogy a történelem jó vagy rossz oldalán marad az ország. Karácsony Gergely hangsúlyozta: az ország nem maradhat Orbán Viktorral a sötét oldalon, „nem paktálhatunk le keleti diktatúrákkal”, a Nyugathoz kell tartozni, „a békét kell szolgálnunk”.

  A főpolgármester szerint Orbán Viktor szégyene, és nem Magyarországé, hogy a V4-ekből O1 lett. Azt is mondta: Orbán Viktor „szerte a világban pária lett, itthon pedig ciki”.

  Kifejtette: Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal, vasárnap pedig olyan hangosan mondják majd ki, hogy az egész világ meghallja. Karácsony Gergely szerint Orbán leváltása lesz az igazi békemisszió, majd Magyarországot újra kell egyesíteni. „Módunk van visszaadni a békében gyarapodó Magyarország reményét” – fogalmazott a főpolgármester.

 • Ezt az utat demokráciának és jogállamnak hívják, akkor lesz Magyarország mindannyiunké, ha erre az útra tereljük vissza Magyarországot, egyre többször kell mondanunk a vagy helyett azt, hogy és, nemzet és Európa, vidék és Budapest” – folytatta Karácsony Gergely.

  A főpolgármester demokratikus, zöld, szolidáris, európai Magyarországot ígért. Hangsúlyozta, hogy olyan országban hisznek, ahol a kormány számonkérhető, ahol a törvény a polgárokat védi a hatalomtól, ahol a hatalom embereit felváltja az emberek hatalma.

  Karácsony Gergely szerint felelni kell tudnia arra a kérdésre is, amit a gyerekei feltesznek neki győzelem esetén: mostantól jobb lesz? A főpolgármester idézettel folytatta: a hatalom önmagában semmi, nem érdem, nem érték, igazolást csak akkor nyer, ha morális célja van. Az orosz–ukrán háborúról úgy fogalmazott, hogy

  a magyar miniszterelnök még mindig képtelen elválasztani a jót a rossztól, a gonoszt a hőstől, az agresszort a szenvedőtől. Képtelen rá, mert titkos alku köti Putyinhoz.

 • Karácsony Gergely mint egykori miniszterelnök-jelölt is szólt: Márki-Zay Péternek van a legnagyobb esélye legyőzni Orbán Viktort és kihozni abból a morális válságból az országot, amibe a miniszterelnök juttatta. Kijelentette: nem jobbra, nem balra van a kiút, hanem csak felfelé.

  Arról is beszélt, hogy a választás nem szólhat egóról, pártérdekekről, nem azért kell leváltani a Fideszt, hogy az ellenzék jöjjön, hanem hogy egyszer és mindenkorra kivigyék a tróntermet a politika színpadáról, trónfosztás kell. A hatalom senkinek se uralkodás legyen, hanem szolgálat – tette hozzá.

  Ugyanakkor azt is mondta: az ellenzék sem hibátlan vagy tévedhetetlen, de nem is erre kérnek felhatalmazást, hanem arra, hogy hétfőtől őket bírálják, velük vitatkozzanak, mert ilyen a demokrácia.

 • Karácsony Gergely azzal kezdte beszédét, hogy 2,5 évvel ezelőtt már állt ezen a színpadon egy kampányzárón, akkor azt mondta, hogy a változás Budapesten kezdődik, de nem állhat meg itt. 

  A főpolgármester szerint most is egy lépésre vannak a változástól, hiszem és tudom, hogy itt állunk a győzelem kapujában, egyetlenegy lépésre”, holnap kell megtenniük az utolsó lépést, hogy újra magunkhoz ölelhessük a hazánkat”.

  Karácsony Gergely hangsúlyozta, tudja, milyen hatalommal állnak szemben, 2,5 éves kiképzésen vagyok túl”. Arról is beszélt, hogy ült szemben a miniszterrel, aki rezzenéstelen arccal hazudott a szemébe, miután kiderült, hogy kínai elitegyetemet akarnak építeni a magyar fiatalok Diákvárosa helyett. Sok felesleges tárgyaláson is volt, mert egy ember dönt mindenről.

  Tudom, mire készülnek, itt Budapesten az is tét, hogy megmarad-e ez a város olyannak, amilyennek szeretjük, sokszínűen nagyszerű városnak, hogy zöldből lesz-e több, vagy betonból, hogy színházba is járhatunk-e még, vagy csak stadionba.

 • A politikai „divatbemutató” Tóth Endrével (Budapest 18-as választókerületében indul) ért véget, aki arról beszélt, hogyan lehet elérhetővé tenni a Duna-partot a dél-budaiaknak. Tóth Endre szerint nem stadionokkal vagy lakóparkokkal. Azt is hangsúlyozta: meg kell védeni a természeti értékeket, azoknak kell fókuszba kerülniük, de ezt csak kormányváltással lehet megoldani.

 • Kunhalmi Ágnes szerint Orbán Viktor hazudik az ellenzékről, ezt a háború elítéléséről szóló, országgyűlési politikai nyilatkozattal igyekezett alátámasztani, amit az ellenzék is megszavazott. A szocialista politikus a pedagógusok béremelésének és az oktatás megújításának fontosságáról beszélt.

  Hiller István azzal kezdte, hogy szabad ország, szabad egyetem, szabad művészet. Később a pesterzsébeti Duna-szakaszról elmondta, hogy gyönyörű sétányt fognak létrehozni, ami zöld, az maradjon zöld, ami kék az kék, legyen minden tisztább.

  Szabó Szabolcs a csepeli HÉV-vonal fejlesztése kapcsán világossá tette, szeretnék, hogy járjon, ne kelljen pótlóbusszal menni, ne kelljen felmászni rá, mint egy kakasülőre, legyen fiatalabb nála a szerelvény, és hosszabbítsák meg.

 • Barkóczi Balázs (Budapest 12-es választókerületében indul) arról beszélt, hogy a kormány pénzt vont el Budapesttől és az önkormányzatoktól. Szerinte a választás tétje: végre legyen egy olyan kormány, amely nem ellenségként tekint Budapestre és az önkormányzatokra.

  Vajda Zoltán (Budapest 13-as választókerületében indul) a 2-es metró és a gödöllői HÉV összekötésével kapcsolatban azt mondta: lassan 10 éve ezzel kampányol a Fidesz. Vajda Zoltán azt ígéri, hogy 2040 előtt meg fog valósulni a beruházás, mert neki Karácsony Gergely a barátja és a szövetségese, illetve ide tudják hozni az uniós pénzeket.

  Szilágyi György (Budapest 14-es választókerületében indul) szerint a reptér okozta zajártalmakat együtt, közösen, összefogva lehet megoldani, mint minden más problémát. Majd egy üzenetet is megfogalmazott, így kezdte: „figyelj ide, te kis székről papoló mini-Putyin”. Szilágyi György ezután elmondta: szerinte a szabadságharcosok az ellenzéki kampányzárón vannak, vasárnap pedig el fogják zavarni a kormányt a szavazófülkékben. „Vesszen a Fidesz” – jelentette ki.

 • Arató Gergely arról beszélt, hogy ma egy lakótelepi rezsi fizetése elviszi a nyugdíj vagy az alacsony bér nagy részét, és a panelprogram fontosságát hangsúlyozta. Szabó Tímea kifejtette, hogy Orbán Viktor egyik legfőbb bűne az egészségügy fizetőssé tétele, mert annyira lepusztította az állami ellátást, hogy az embereknek magánkórházakba kell mennünk a gyógyuláshoz. Varju László leszögezte, hogy lesz kórház Újpesten, de ehhez kormányváltás kell.

 • Hiszékeny Dezső (Budapest 7-es választókerületében indul) a lakhatásról beszélt, ezerszám fognak építeni állami bérlakásokat, hogy mindenki tisztességes körülmények között éljen. Akik kihasznált lakásokban élnek, azoknak megadják a lehetőséget, hogy felújítsák azokat, mert „ez az igazi rezsicsökkentés”.

  Hadházy Ákos (Budapest 8-as választókerületében indul) azt mondta: felelősségre kell vonni az előző időszak bűnöseit, a sajátjaik között sem lehet kivételezni, kétharmados győzelem esetén korrupció elleni ügyészséget hoznak létre, feles többség esetén korrupció elleni hivatal lesz, és csatlakozni fognak az Európai Ügyészséghez.

 • Hajnal Miklós arról beszélt, hogy a Normafa kiemelt nemzetgazdasági beruházás jelenleg, az ellenzék viszont ezt a kategóriát eltörölné, mert a Normafa erdő, természetvédelmi terület, kirándulóhely. Tordai Bence leszögezte, hogy amit a fideszesek elvettek, ők visszaadják a budai egészségügynek.

  Oláh Lajos szerint mindig csal a Fidesz, majd olyan halottról beszélt, aki három ívet írt alá, abból kettő kamupárté volt. Jámbor András hangsúlyozta, hogy lesz Diákváros, ha nyernek, valamint bérlakásokat építenének, és házakat újítanának fel.

 • A főváros 18 egyéni választókerületének hatpárti ellenzéki jelöltjei egy-egy választókerület-specifikus kérdésre válaszolnak a színpadon.

 • Iványi Gábor lelkész arról beszélt: lehet óhajtani a szabadságot, lehet imádkozni érte, de anélkül, hogy lépnének, nem fog történni semmi sem, ezért lépni kell. A lelkész szerint döntő, hogy ott legyenek az emberek holnap a választáson, és ha győz az ellenzék, „mert győzni fogunk”, akkor a lendülettel ne hagyjanak fel, folytassák az útjukat, a neheze csak utána jön.

  Iványi Gábor hangsúlyozta: helyre akarják állítani az országnak a belső és külső rendjét, hogy „ismét a tisztességes kultúrnépek közé tartozzunk”.

  A húsvéthoz közeledve a lelkész kifejtette: a szabadságért áldozatot is kell hozni, szakítani kell azzal, hogy mások hozzanak áldozatot. „Szeretjük a szabadságunkat, és készek vagyunk áldozatot hozni érte” – fogalmazott.

  Iványi Gábor szerint a szabadság nem egy lehetőség, kötelesek vagyunk érte küzdeni, senki nem nyugodhat abba bele, hogy nem szabad. Kifejtette: a választási rendszer nem az ellenzéknek kedvez, de a lelkesedés, a szabadság szeretete és vágya megsokszorozza az erejüket, és győzhetnek. Addig, amíg ez nem következik be, nem álmodozni kell, hanem cselekedni. Ha pedig megtörténik a győzelem, akkor a többi ember szabadságáért kell küzdeni tovább.

  A lelkész arra is kitért: egy kék-sárga szín van a mellkasán, és a szívére tett kézzel mondja, hogy küzdeni akarnak Ukrajna szabadságáért. Hangsúlyozta: szégyelljék magukat azok, akik szerint fegyvert meg katonákat akar küldeni az ellenzék Ukrajnába, pedig valójában csak együttéreznek azokkal, akik harcolnak a szabadságért. „Hisszük, hogy egy nap győzni fognak” – tette hozzá Iványi Gábor. Beszédét azzal fejezte be, hogy imádságot mondott a szervezők kérésére.

 • Hajós András azzal kezdte a beszédek sorát, hogy aki fideszes, az holnapig már az is marad, és hívőkkel egyébként sem illik vitatkozni. 

  Én azért jöttem, hogy még az utolsó pillanatban üzenjek a választók egy speciális csoportjának, az első szavazó bizonytalan fiataloknak.

  Hajós András szerint rajtuk múlik az ország jövője, és köztük van a legtöbb ellenzéki, de a legkevésbé hajlandók szavazni. A zenész hangsúlyozta, most úgy szavaznak, hogy háború dúl a szomszédban, aminek máris van egy tanulsága: a háború logikus és várható következménye annak, ami az orosz belpolitikában az elmúlt 30 évben történt, amikor egy vezető nem képes elereszteni a hatalmat, mindig ugyanaz történik, oligarcharendet alakít ki, megváltoztatja a választási törvényeket, az állampolgárok pénzén médiát vásárol, magánhadsereget hoz létre, riasztó ellenségképeket kreál, átpolitizálja a sportot, a kultúrát, az iskolát, beleszól az emberi lény nemi identitásába, hitébe, nemzettudatába.

  Ismerős ez a recept?

  – tette fel a kérdést Hajós András, aki azt kéri, hogy most az egyszer az éjjel érjen véget, az after pedig a szavazófülkében legyen, mert a legjobb lejövő a szabadság.

 • Orbán Viktor és a Fidesz pénteken Székesfehérváron tartott kampányzáró eseményt, bár a kormányfő hangsúlyozta, hogy valójában a kampányhajrá megnyitásáról van szó. A miniszterelnök beszédéről itt számoltunk be.

 • Vasárnap országgyűlési választásokat tartanak Magyarországon, az Egységben Magyarországért hatpárti ellenzéki szövetség budapesti kampányzárója 17:30-kor kezdődik a Madách Imre téren, ez az Index percről percre közvetítése az eseményről.

  A felszólalók:

  • Hajós András – dalszerző, zenész
  • Iványi Gábor – lelkész
  • Karácsony Gergely – főpolgármester
  • Márki-Zay Péter – miniszterelnök-jelölt

Rovatok